Allt fler deltar i arbetsprogram utan ersättning

2013-02-20 14:35:01
Allt fler deltar i arbetsmarknadsprogram på Arbetsförmedlingen utan att ens få aktivitetsstöd. Det visar en ny rapport från LO.

Sedan 2005 har den genomsnittliga ersättningen per dag i aktivitetsstödet sjunkit från 10 500 kronor per månad till cirka 8 000 kronor per månad visar siffror från slutet av 2012.
Samtidigt tvingades 63 500 personer leva på ekonomiskt bistånd (socialbidrag) från kommunerna på grund av arbetslöshet. Men det är anhöriga som får dra det tyngsta lasset för alla som saknar eller har låg ersättning.
Det var i samband med införandet av Fas 3 år 2007 som regeringen skapade en bortre parantes i aktivitetsstödet som innebär att personer som inte lyckats kvalificera sig till a-kasseersättning förlorar sitt aktivitetsstöd efter 450 dagar.
Eftersom regeringen samma år gjorde det svårare att kvalificera sig till a-kasseersättning är det nu allt fler av deltagarna i arbetsmarknadsprogram som inte ens får aktivitetsstödet på 223 kronor om dagen.

Sedan dess har antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska program som inte får aktivitetsstöd tredubblats: Från att 5 600 deltagare i program var utan aktivitetsstöd i januari 2007, till 16 800 deltagare utan aktivitetsstöd i december 2012, konstaterar rapporten.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!