Allt fler sjukskrivna under högerstyret

2013-10-05 12:24:04
Nu ser vi priset för den moderatledda borgarregeringens piska i sjukförsäkrings- och arbetsmarknadspolitiken. Mellan år 2003 och år 2010 sjönk frånvaron med sjukpenning, men sedan dess har sjukskrivningarna bara ökat.

Försäkringskassan tvingas nu skriva upp prognosen för statens ­kostnader, framförallt för sjukpenningen, framöver. Plus 1 miljard konor för 2013 och 2,8 miljarder kronor för 2014.
Den så kallade ”Arbetslinjen” har urholkat rätten att få sjukpenning och sjukersättning. Följden har blivit att många sjuka tvingats kvar i o­lämpliga arbetsmiljöer då de inte haft råd att göra på annat vis.
Men nu orkar många inte längre. Kroppar och psyken säger ifrån. Man blir sjuk och värst drabbade är kvinnorna. Sjukpenningtalet ökade förra året med 0,9 dagar till 7,7 dagar per person och år. Talet speglar de långa sjukskrivningarna efter arbetsgivarperioden på 2 veckor. 
Uppdelat på könen fördelar sig ökningarna på 0,5 dags ökning till 9,8 dagar respektive för kvinnorna och 0,5 dags ökning till 5,3 dagar för männen.
Sjuktalet innefattar dels sjukpenning, dels sjukersättning, som före år 2008 kallades förtidspension. Den senare fortsätter till skillnad mot sjukpenningen att sjunka.

– Färre och färre individer lämnar arbetsmarknaden för gott i förtid. Kraven för att få sjukersättning har blivit hårdare, konstaterar Jan ­Larsson på Försäkringskassan i tidningen Socionomen.
Däremot har antalet nybeviljade aktivitetsersättningar ­(förtidspension för personer under 30 år) fördubblats jämfört med år 2004.
Kjell Rautio, LO-utredare, kommenterar att det är pinsamt när rege­ringen försöker blåsa upp rehabiliteringskjedjans eventuella jobbskapan­de effekter. Regeringen för fram att av de som utförsäkrats har ca 15 procent gått till arbete eller försörjer sig på annat sätt än via försäkringskassa eller arbetsförmedling.
I siffran 15 procent finns alltså även de som överlever tack vare ekonomiskt bistånd (från socialtjänsten) eller försörjs av anhörig etc.
Sjukförsäkringen fungerar inte idag. De nya hårda och ogina ­reglerna för sjuka och arbetslösa gör att de skyfflas mellan olika myndigheter i en kränkande rundgång. Den ekonomiska anspänningen är hög varje dag i oron om att kunna försörja sig och sina barn. Med dagens sjukregler kan vem som helst av oss från en dag till en annan, genom en olycka eller sjukdom, hamna i en extremt utsatt situa­tion.
Förutom de utförsäkrade finns en annan betydande grupp som har det tufft då de aldrig fått en chans att kvalificera sig för en sjukpenninggrundande inkomst. Till exempel nyanlända invandrare som inte har kommit in på arbetsmarknaden eller de som är beroende av ekonomiskt bistånd och som varken har sjukpenning eller sjukersättning fastän hen egentligen är sjuk.
Sjukförsäkringen går idag med stora överskott som bl a går till skattesänkningar för de rika. RS kräver att nivåerna för sjukersättningen och a-kassan återställs och att jakten på sjuka och arbetslösa stoppas.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!