Allt fler vill delta den 18 september

2007-09-05 16:28:56
LO-distriktet i Stockholm har tackat nej till att delta den 18 september. Medan frustrationen bara växer över den rådande tystnaden, säger sig LO:s funktionärer i stället befara en risk för inflation i protester – med hänvisning till en Allsång mot högern i Vitabergsparken och protesterna under LO-kongressen och Första maj nästa år(!).

Från de allt fler lokala fack som antar det fackliga uppropet för en LO-ledd protestdag är gensvaret ett helt annat.
– Det är klart att vi ställer upp på detta. Man kan inte protestera för mycket mot den här regeringen, säger Tomas Karlsson, vice ordförande för stålarbetarna i IF Metalls verkstadsklubb vid SSAB i Luleå, till Offensiv.
Klubben ska också informera medlemmarna om demonstrationerna den 18 september.

”Självklart jag kommer”

Lika bra var gensvaret bland de minst 1 500 deltagarna på Allsång mot högern i Stockholm i söndags (arrangerat av LO, s och v), där flygbladen om 18 september fick en strykande åtgång: ”Ja, vad intressant”, ”Självklart, jag kommer”, lät det från de allra flesta. Att Gruvtolvans och Gruvfyrans ordföranden från Kiruna och Malmberget kommer för att tala mot bland annat försämringen av a-kassan och sjukförsäkringen och den hotade strejkrätten väcker också stort intresse.
I Stockholmsregionen växer också kritiken mot den ohämmade friskoleexplosionen. ”Vinst går före kvalitet i friskola”, larmar tolv f d lärare vid en av de nya friskolekoncernerna, Walthers gymnasium AB (SvD den 27 augusti). Enligt lärarna har ägarna satsat allt på att roffa åt sig en skattefinansierad vinst på 20 procent, medan eleverna har drabbats hårt av låg lärartäthet, obehöriga lärare och brist på administratörer, specialpedagoger och elevhälsa.
18 september kan också bli avstamp för en ny proteströrelse mot den massaker på kommunala grundskolor som följer av överetableringen av friskolor.
Fack som hittills antagit det fackliga uppropet om en LO-ledd protestdag är: Handels Coop Sisjön i Göteborg, IF Metall avd 1 i Norrbotten, Gruvfyran i Malmberget, Gruvtolvan i Kiruna, IF Metall SSAB i Luleå, IF Metall Volvo Lastvagnar i Umeå, Kommunal sekt. 28 i västra Stockholm, Kommunal sekt. 30 inom landstinget i Stockholm, Kommunal sekt. 34 i Stockholm (bussförare), Kommunal sekt. 46 klubb 14 i Stockholm (skorstensfejare), Lärarförbundet i Spånga-Tensta, SEKO avd Västerbotten, SEKO Klubb 119 i Stockholm (tunneltågförare), SEKO Klubb 120 (spärrvakter och lokalvårdare i t-banan), SEKO Post Klubb Södermalm, Seko Post Sektion 1 & 2 i Årsta, Transport klubb Adecco i Göteborg.

(mer info: www.18september.se)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!