Ambulanspersonal måste få rätt till lunchrast, annars vite

2013-08-30 12:19:41
Efter en anmälan från Vårdförbundet om den orimliga arbetsbelastningen på ambulanssjukvården i Göteborg överväger nu Arbetsmiljöverket att belägga Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) med vite.

Anmälan gällde både den stress som uppstår mellan körningar för ambu­lanspersonalen och bristen på tid till måltidsuppehåll. Arbetsmiljöverket skriver i sitt uttalande att SU har till den 30 augusti på sig att komma med synpunkter innan verket beslutar om ett föreläggande, det vill säga vad arbetsgivaren måste åtgärda. Annars kan man komma att sätta ut ett vitesbelopp.
I anmälan beskrivs hur ambulans-personalen inte ges möjlighet att utföra de uppgifter som ligger på dem att göra innan de kallas ut på nytt uppdrag. Det handlar om överrapportering av patienter till akutmottagningarna, föra journal, städa och fylla på förbrukningsmaterial. ­Verket påpekar att personalen endast i efter­hand kan anmäla avvikelser och att de utsätts för stor stress. Även kritik mot bristerna i möjligheten att ta ut rimliga måltidsuppehåll lyfts fram.
Att Vårdförbundet tar till arbets­miljöanmälningar är positivt och ett sätt att lyfta upp missförhållanden på sjukhusen. Anmälningar har under året lämnats in mot de flesta ­landsting – Värmland, Jämtland, Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Men det är långt ifrån tillräckligt. Det vore inte första gången som ett sjukhus beläggs med ett föreläggande och får ett vite utdömt, utan att situationen förändras och både personal och patienter fortsätter att ta smällarna för den rådande politiken.
Förena anmälningarna i en kam­panj för att ena motståndet mot nedskärningarna och för att kräva en upprustning med faktiska satsningar på vården och ett ökat inflytande från de vårdanställda, fackföreningarna, patienter och anhöriga.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!