Anslut dig till klimatkampanjen

2015-10-15 14:42:04


Över hela världen äger demonstrationer för klimatet rum. Kom med i kampen du också.

Klimatet rör oss alla. Just nu jobbar klimataktivister över hela världen för att skapa den största klimatmanifestationen någonsin. Boka in den 29 november redan nu och be alla du känner att göra likadant. Regeringarnas skamlösa planer inför FN-toppmötet i Paris i december är det bästa skälet till att bestämma sig för att bli aktiv i en kraft som kan förändra underifrån – de som kallar sig ledare verkar mest leda världen i fördärv.

FN-toppmötet i Paris om klimatet i december (COP21) sägs vilja formulera fram planer för koldioxidutsläppen som ska förhindra en uppvärmning på över 2 grader celsius. Men allt pekar mot ännu ett fiasko. Ska 2-gradersmålet nås behöver utsläppen minska med 10 procent per år. 

Enligt de planer som länderna har lämnat in till FN för att förbereda decembermötet planerar världen uppseendeväckande nog för en fortsatt ökning av utsläppen! Även om dessa planer uppnås fullt ut pekar de mot en uppvärmning på 3,5 grader, enligt en sammanställning som SVT har gjort tillsammans med klimatorganisationen Climate Interactives. Mer troligt är att planerna havererar och att katastrofen blir ännu större. 

Nätverket Klimatsverige har manifestationer i Stockholm, Göteborg, Malmö, Sundsvall, Söderhamn, Uppsala och Umeå den 29 november. Fler orter tillkommer. Redan nu är det klart att det blir över 1 000 manifestationer över hela världen.

I Stockholm är huvudparollen Tillsammans för klimatet, med underkraven: Att Sverige går före i klimatomställningen, Klimaträttvisa nu, Gröna jobb – hållbar framtid, Fossilfritt samhälle och 100 procent förnybar energi år 2030. 

Genom att få en så stor demonstration som möjligt ska pressen på politikerna öka. Nu senast visar inte minst den fantastiska solidariteten med flyktingar hur kampen underifrån kan förändra dagordningen. Är du intresserad av att hjälpa till med mobilisering av olika slag kan du mejla mig: elin.gauffin@socialisterna.org – jag  är kontaktperson för en av nätverkets arbetsgrupper.

Sebastian Salazar, du höll idag ett möte för elever på Globala gymnasiet angående detta. Hur gick det?

– Eleverna var mycket intresserade och bildade en kärna av aktivister som ska sprida till andra. Första projekt blir att tillverka en banderoll med målet att den ska vara med i Paris. 

– Nästa vecka gör vi en drive på olika kaféer på Södermalm för att sprida flyers. 

Andrea Arlid har hört av sig till Klimatsveriges affischeringsgrupp för att hjälpa till:

– Det mest meningsfulla att göra den här hösten är att manifestera inför och i Paris, annars känner en sig maktlös. 

– Jag hoppas kunna ta mig ner till Paris och delta med en gatuperformance i Climate Games. Det är en plattform på nätet som blir till en masskommunikation. En del har inriktningen att de vill störa lobbyisterna. Min grupp vill framför allt peppa klimataktivisterna. 

– Här närmast vill jag introducera den 29 november för de ungdomar jag undervisar i drama på Jordbro kultur- och föreningshus och hoppas att de vill komma med. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!