”De svenska miljardärerna blir allt fler. Mitt i krisen gör börsuppgången de rika ännu rikare”, skrev Veckans Affärer den 22 oktober.
Sedan slutet av 1990-talet har antalet miljardärer i landet varit ständigt stigande. Antalet har visserligen varierat, men trenden har varit tydlig: miljardärerna blir allt fler och rikare. Den globala ekonomiska krisen har inte fått denna groteska trend att vända. Regeringen har också sett till att få rejäl kompensation för eventuella förluster.
”Att vara rik i Sverige just nu är mer fördelaktigt än kanske någonsin. De allra rikaste i Sverige har haft en positiv utveckling där de gynnats av slopad förmögenhetsskatt, slopad arvsskatt, slopad fastighetsskatt, borttagandet av lex Uggla samt minskad kapitalvinstbeskattning” (Veckans Affärer den 22 oktober).
Som vanligt toppas listan över Sveriges rikaste av Ikeas grundare Ingvar Kamprad, som har en förmögenhet som värderas till osannolika 450 miljarder kronor, följd av Hennes & Mauritz storägare Stefan Persson. Mitt under den djupaste krisen sedan 1930-talet har Perssons förmögenhet ökat från 90,5 miljarder kronor i fjol till 121 miljarder kronor i år.
På tredje plats finns Hans Rausing (Arctic-gruppen) med 62 miljarder kronor i förmögenhet. Rausing lever ett behagligt liv på sitt gods utanför London.
Skattehöjningar i Storbritannien fick honom i våras att skriva ett brev till Anders Borg där han uppmanade till skattesänkningar i Sverige”, skriver Veckans Affärer men glömmer alternativt förtiger att Rausing krävde att bolagsskatten skulle avskaffas.
Mycket vill alltid ha mer. Och Borg lyssnar till de superrika, nyligen sänkte regeringen bolagsskatten.
De tio rikaste i Sverige har en samlad förmögenhet på över 800 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av landets BNP i år.
BNP är värdet på alla varor och tjänster som producerats under ett år och ett mått på samhällsekonomins styrka.
Per Olsson