Li Jianhong tillbaka i Sverige

2009-10-28 15:03:42
Den kinesiska författaren Li Jianhong stoppades från att resa in i Kina.
Fredagen den 23 oktober kom hon tillbaka till Sverige, där medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna mötte upp på Arlanda för att visa sitt stöd.

Dagen innan avresan deltog hon på en presskonferens i Hongkong med journalisten och RS-medlemmen Laurence Coates, som också stoppats från att resa in i Kina. Deras fall uppmärksammades i bland annat South China Morning Post, en av Hongkongs viktigaste tidningar.

Laurence Coates har skrivit en rad uppmärksammade artiklar på chinaworker.info och i Offensiv om arbetarkamp och protester i Kina.
I samband med sommar-OS 2008 kom boken Kina – världens slavfabrik, som i delar också gavs ut som ett specialnummer av Offensiv. I år publicerades en bok om massrörelsen och massakern 1989 – sju veckor som skakade världen. Det var när Laurence Coates skulle resa in i Kina den 16 oktober som han stoppades med motivering att han var ”ett potentiellt hot mot den nationella säker­heten”.

Dagen innan, den 15 oktober, stoppades Li Jianhong från att återvända till sitt hemland av de kinesiska myndigheterna. Li var en tidigare ledare i Shanghai under demokratirörelsen 1989. Hennes situation är en del av ett växande mönster sedan den kinesiska enpartistaten intensifierar sina tillslag mot kritiker och arbetarkamp.

Sedan de olympiska spelen 2008 har en våg av arresteringar, ökad övervakning och trakasserier av bloggare, författare, fackföreningsaktivister och människorättsaktivister tagit fart. Hårdare straff mot demonstran­ter (”massincidenter” är den offentliga benämningen), exempelvis med flera avrättningar efter sammandrabbningarna i Xinjiang.
Li Jianhong har skrivit under det prodemokratiska manifestet ”Charta 08” och gripits av polis. Den kinesis­ka regimen har i praktiken ogiltigförklarat hennes medborgarskap trots att hon inte ens dömts för något brott, vilket ger en skrämmande inblick i de olagliga och hämndlystna metoder som används för att försöka tysta oppositionen.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!