Arbetarenhet mot våld och splittring

2015-11-18 11:22:22
Medan attackerna för tio månader sedan på Charlie Hebdo och en judisk stormarknad orsakade stor chock och ilska, har dessa senaste hemska mord än mer chockat och förskräckt människor på grund av att fler dödades och att attacken var urskiljningslös.

Detta var den fjärde terroristattacken kopplad till IS på bara två veckor, efter förlusten av 224 liv på ett ryskt flygplan och självmordsbombningar i Beirut och Bagdad, som tillsammans dödade 61 personer. IS är villiga att attackera varje land eller gemenskap som motsätter dess existens och tillväxt, inklusive andra muslimer.

Förövarna i Parisattackerna var i huvudsak ”hemodlade” franska och belgiska jihadister. Frankrike har den största muslimska befolkningen i Västeuropa. Över 1 500, flest i Europa, har lämnat Frankrike för att gå med i IS. Koncentrerade i stora bostadsområden i förorterna lider franska muslimska ungdomar av rasistisk diskriminering. Många känner sig som främlingar och upp till 40 procent är arbetslösa. Även i Belgien finns det många arbetslösa.

Det är ojämlikhet, rasism, krig och brist på möjligheter i det kapitalistiska systemet som ligger bakom den högerislamistiska  ”radikaliseringen”.
Frankrikes centrum för förebyggande av sekteristisk islam (CPDSI) uppskattar att 80 procent av de franska medborgarna som hyser en ”radikal islamistisk” uppfattning  kommer från icke-religiösa familjer.

I Europa livnär sig IS på missnöjet och ilskan hos i synnerhet unga muslimer. Genom att predika religiös absolutism och använda terror sår man splittring och försöker vinna stöd och anseende. Ju mer högern och högerextrema politiker angriper och skuldbelägger muslimer och flyktingar, desto framgångsrikare anser sig IS ha varit i i sin strävan efter att öka missnöjet bland den muslimska befolkningen.
Att besegra IS är en uppgift för arbetarklassen och fattiga på landsbygden i Irak och Syrien, som behöver bygga en enad, icke-sekteristisk kamp mot alla reaktionära krafterna lokalt liksom mot de som finns längre bort.

Arbetarnas organisationer i Frankrike och andra länder behöver formulera egna klassbaserade ståndpunkter och agera helt oberoende från kapitalistiska regeringar och de härskande klasserna. Det i sin tur skapar förutsättningar för arbetar­enhet mot terrorism, krig och det kapitalistiska system som allt mer präglas av ojämlikhet och oförmåga att möta behoven hos den överväldigande majoriteten av människor.

Gå med i kampen för bygget av demokratiska kämpande arbetarorganisationer och socialistiska idéer. Det är vad Gauche Révolutionnaire i Frankrike och alla andra sektioner i CWI kämpar för. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!