Chockdoktrin bakom dramatisk högervridning av flyktingpolitiken

2015-11-12 17:38:59

foto: LARS HEDELIN


Den globala flyktingkatastrofen används av regeringen som en chockdoktrin för att genomdriva en dramatisk högervridning av flyktingpolitiken med gränskontroller och id- och passkontroll vid färjorna från Tyskland till Sverige.

Åtgärderna som började gälla den 12 november har redan resulterat i att 43 flyktingar inte fick åka med morgonfärjan från Rostock till Trelleborg och att flyktingar på tåg bortförts ”för vidare utredning”. Enligt Migrationsverket saknar 60 procent av de flyktingar som kommer till Sverige id-handling.

Nu är viktigare än någonsin att stå upp för asylrätten och flyktingsolidaritet – mot rasism och högerpolitik.

 

Gränskontrollerna, tillsammans med tidigare åtgärder och uttalanden, representerar ett dramatisk systemskifte av flyktingpolitiken. Attackerna mot flyktingar idag kommer att följas av attacker mot andra grupper i samhället. Regeringen kommer inom kort att avisera nedskärningar (”kostnadsbesparingar”) i biståndet, assistansersättningen och sjukförsäkringarna.

Regeringen fortsätter att gömma sig under det borgerliga utgiftstaket, trots de växande behoven av offentliga satsningar. De nära tio miljarder kronor som regeringen och Alliansen är beredda att ge till kommuner och landsting är endast en droppe i havet.

Gränskontrollerna, som först sades vara tillfälliga (tio dagar), kan ”pågå mycket längre”, enligt Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till SVT:s Gomorron Sverige. Polisen planerar för att upprätthålla gränskontrollerna i ett halvår.

Regeringen försöker ge sken av att ingen ska hindras att söka asyl i Sverige, men åtgärderna syftar till att stoppa flyktingar från att komma in i landet och sända signalen till flyktingar i Europa att Sverige är stängt.

Gränskontrollerna kommer efter veckor av massiv propaganda på temat ”att systemen är på väg att bryta samman” och att ”gränsen är nådd”. Regeringens uppgörelse med Alliansen om flyktingpolitiken blev inledningen till en stadigt upptrappad kampanj mot flyktingar och EU-migranter.

 

Samtidigt skärptes högerpolitiken på andra områden. I flyktinguppgörelsen mellan regeringen och Allianspartierna var det Moderaterna som satte tonen. Moderaterna fick igenom nästan samtliga av sina huvudkrav. Kravet på att tillfälliga uppehållstillstånd skulle vara regel stod högst på den moderata dagordningen. Uppgörelsen innebar att under en treårsperiod ska vuxna utan barn beviljas tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta.

Om den regeln hade gällt 2014 skulle det ha påverkat ungefär 40 procent av de asylsökande. Med uppgörelsen togs även ett nytt stort steg mot en låglönemarknad – Rut-avdraget utvidgas och de så kallade YA-jobben utvidgas till att omfatta även företag utan kollektivavtal.

Uppgörelsen blev inkörsporten till regeringens utspel några veckor senare om att ”gränsen är nådd”. Kort därefter kom Moderaternas krav på att flyktingar skulle stoppas vid gränsen och skickas tillbaka till andra EU-länder. Inget EU-land, inte ens Ungern, har ”gått så långt som Moderaterna vill att Sverige ska göra”, som Dagens Nyheter kommenterade.

Moderaternas förslag och Kristdemokraterna krav på uppsamlingsläger (transitzoner vid gränsen) gör Sverigedemokraternas hatkampanj ”Kom inte hit” till praktisk politik. Regeringen går samma väg. ”Istället för att visa på handlingskraft och använda sig av den starka folkvilja som finns i Sverige att vilja hjälpa till på olika sätt och hantera den situation som har uppstått (…) står man handfallen inför Sverigedemokraterna”, som Robert Hårdh, jurist och chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders och styrelseledamot i Expo, skrev i Svenska Dagbladet den 12 november.

Gränskontrollerna ingår i den skärpta flyktingpolitik som EU har beslutat om och som nu bland annat leder till att Tyskland, som vid sidan av Sverige varit det EU-land som har tagit emot flest flyktingar, har börjat skicka tillbaka syriska flyktingar till andra EU-länder och som ska deportera afghanska flyktingar till Afghanistan.

De svenska gränskontrollerna har udden riktad mot inte minst flyktingar från Afghanistan, som under de senaste veckorna utgjort den största flyktinggruppen, varav en majoritet är ensamkommande flyktingbarn.

 

Nu gäller det inte att huka sig inför den massiva propagandan mot flyktingar, som görs till syndabockar för högerpolitikens misslyckande. Tystnaden från Vänsterpartiets ledning, som vill ”avvakta” med att kommentera ”gränskontrollerna”, är en skam. Fler vänsterpartister borde likt Daniel Sestrajcic, ordf V i Malmö och riksdagsledamot, uttala: ”Jag är oerhört kritisk till är den märkliga omsvängningen vi verkar ha gjort i frågan om tillfälliga gränskontroller som regeringen nu har beslutat om. Hittar inga hållbara argument för att vi enbart på grundval av att Migrationsverket önskar det ska vara för detta. Det är en signalpolitik som inte fungerar”.

Rättvisepartiet Socialisterna säger: Enad kamp mot högerpolitik och rasism. Låt börsbolag och rika betala för ett program för bostad, välfärd och jobb åt alla.

• Försvara asylrätten – nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller.

• Riv Fort Europa. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen.

• Masskampanjer mot rasism, attentaten och mot skuldbeläggning av flyktingar.

• Stoppa tvångsutvisningarna.

• Flyktingamnesti – nu.

• Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna.

• Internationell solidaritet: Global kamp mot imperialismens krig och plundring.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!