
Vi var ett 25-tal demonstranter som delade ut ArbetarInitiativets flygblad (finns på den sida). Vår nya stora banderoll lyste i kapp med solen. Elin Gauffin, Kjell Pettersson och Arne Johansson höll appeller, liksom Nils Kaza, som även höll en del av sin appell på lettiska. Både SvT, TV4 och Svenska Dagbladet filmade. Särskilt uppmärksammad blev gravsättningen över nyliberalismen (11 september 1973 – 29 september 2008) som arrangerades av Nikolaj Cyon, konststuderande och aktiv i ArbetarInitiativet.
TT hade redan dagen innan uppmärksammat att vi skulle demonstrera. Sveriges Radios ekoredaktion rapporterade både direkt och i efterföljande nyhetssändningar under dagen. Hemsidan realtid.se rapporterade: “Kungliga Operan i Stockholm var vald som stämmolokal, och där utanför utförde den politiska rörelsen ArbetarInitiativet en protestaktion med krav på att de svenska bankerna förstatligas.”
Det var också uppenbart att finansmännen tappat en del i självförtroende – de överlägsna blickarna och kommentarerna var få. Swedbank kallade på polisen, som inte hade några problem med demonstrationen och appellerna.
De svenska bankernas och regeringens ansvar för krisen i Baltikum var ett tema i många appeller. “Den svenska staten har också efter förhandlingar med IMF, EU och Lettland om ett nödlån på totalt 80 miljarder kronor gett ett svenskt lån på 10 miljarder kronor till Lettland i hopp om att hindra en finansiell härdsmälta. Men enligt Lettlands nye finansminister Einar Repse kan inte ens 40-procentiga budgetnedskärningar begränsa budgetunderskottet till mer än 7,7 procent, vida över IMF:s krav på maximalt fem procent”, sa Arne Johansson.
– Visst har ni rätt. Det måste jag säga trots att jag själv arbetar i ett Mammons tempel, sa en kostymklädd finansman till AI:s flygbladsutdelare.
Swedbank har på 20 år genomgått en hisnande utveckling
från en sparbanksrörelse med eken som trygghetssymbol till en, som
ArbetarInitiativet beskriver det, ”rovgirig affärsbank med spararnas
pengar som högriskkapital”.
ArbetarInitiativet står för ett allmännyttigt statligt ägande av
affärsbankerna, demokratiskt styrda av samhället under kontroll av de
anställda och brukarna. Detta får inte som regeringen planerar betyda
att man än en gång förstatligar förlusterna bara för att åter överlåta
de lönsamma delarna till nya spekulanter och nya bubblor.
Från sparbank till luspank:
- 1820 bildades Sveriges första sparbank.
- 1992 bildas Sparbanken Sverige genom en fusion av elva regionala sparbanker.
- 1997 bildades Föreningssparbanken genom Sparbanken Sveriges köp av lantbrukarbanken Föreningsbanken.
- 1998 tar satsningen i Estland, Lettland och Litauen fart när Hansabank, som är Baltikums största bank, blev ett helägt dotterbolag.
- 2001 stoppade EU:s konkurrensmyndigheter planerna på en fusion med SEB.
- 2006 bytte Föreningsparbanken namn till Swedbank.
- 2005-2008 fyrdubblades utlåningen i Baltikum till drygt 200 miljarder kronor, medan inlån-ingen endast fördubblades till drygt 100 miljarder kronor.