Danmark: Pengaregn över rika, lönesänkningar till arbetare

2009-04-29 15:01:02
Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot Danmark och det är arbetare, ungdomar och fattiga som får betala. Varje vecka förlorar 1 000 personer jobbet och för dem som får behålla jobbet hotar nu lönesänkningar.

De första resultaten av de lokala löne-förhandlingarna visar att väntade löneförhöjningar uteblir, i de flesta fall stannar löneutvecklingen helt och i vissa fall har företag drivit igenom krav på lönesänkningar.
För alla som nu blir utan löneförhöjning innebär avtalen i praktiken en lönesänkning, eftersom inflationen inte uteblir.
De rika fortsätter dock att roffa åt sig. På ett år har direktörerna i Danmarks största börsnoterade företag i snitt fått en löneförhöjning på 400 000 danska kronor (vilket motsvarar 580 000 svenska kronor). Det är en löneförhöjning på 5 procent.

Ett av de företag som gett mest i löneförhöjning till sina direktörer är rederiet Norden, som höjt chefernas lö- ner med över 15 miljoner danska kroner (motsvarande 21,6 miljoner sven­ska kronor). Samtidigt har rederiet tillkännagivit planer på att avskeda 15 procent av sina anställda.
Danmarks största företag, rederiet A.P Møller-Mærsk, har det senaste år­et sparkat 4 500 anställda, men också delat ut miljonbonusar till direktörer­na.

Det behövs kamp för att kapitalisterna själva ska betala för den kris som de skapat. Fackföreningarna måste ta strid mot alla avskedanden och lönesänkningar.

Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!