Arbetarkandidater i EU-valet

2009-04-29 18:43:45
Sixten Snell, känd som en aktiv och pådrivande gruvarbetare i Kiruna, är kandidat för ArbetarInitiativet. Här berättar han om varför han ställer upp.
    Varför är du kandidat för ArbetarInitiativet?

– Det handlar bland annat om att försvara arbetares villkor. En viktig sak är att försvara kollektivavtalen så att alla har samma villkor vad gäller lö­ner, arbetskläder, arbetsmiljö o s v.
– Sen måste vi kräva att det ska va­ra total broms i storföretagen på allt vad aktieutdelningar och bonusar he­ter. Men då måste vi i facket städa upp framför eg­en dörr, ända från det lokala upp till toppen. Man kan inte sit­ta och kritisera bonusar och sky­höga löner om man själv har liknande villkor, om än lite mindre. Jämför LO:s före detta avtalssekreterare Erland Olaussons pensionsförmåner med vad en vanlig arbetare har.
– Det sista som måste komma ut är att kapitalismen är ett system som inte fungerar. Eller rättare sagt, systemet behöver förstöra fabriker o s v för att kunna gå vidare.
– Tänk dig om man gjorde samma sak hemma: först bygger man upp något för att se- dan hugga ned det med yxa. Så fungerar kapitalismen idag.
– Vi har nått vägs ände på det här systemet. Visst kan det fortsätta och överleva, men det kommer att innebära elände, krig och fattigdom.

Jonas Brännberg
Ingrid Eriksson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå, är förstanamn på ArbetarInitiativets valsedel i EU-valet den 7 juni.

– Jag kommer ursprungligen från det röda Norrbotten där jag blev politiskt aktiv 1975. Då gick jag med i SSU i Boden och engagerade mig bland an­nat mot diktaturen i Spanien. Jag engagerade mig också tidigt i Offensiv, det som senare blev Rättvisepartiet Socialisterna. Vi tyckte då att det behövdes en opposition inom sossar- na mot högervridningen.

– Idag är det ju uppenbart att socialdemokratin in­te längre är något arbetarparti och att Vänsterpartiet har blivit en lydig svans till S. Vi behöver ge röst åt all den ilska som finns ute på arbetsplatser och i bostadsområden. Ett antika­pitalistiskt alternativ som är motstån- dare till EU.
– Min egen erfarenhet av parlamentariskt arbete är att jag har suttit i kommunfullmäktige för RS sedan 1994 och även i Socialnämnden un­der en mandatperiod.

Många trodde att vi snabbt skulle bli som alla andra när vi kom in i fullmäktige, men vi har bevisat att så blev det inte. Vi tar inte emot några arvoden för egen del och tar inte heller emot andra förmåner, som julluncher t ex.
– Istället har vi hjälpt personal inom äldreomsorgen att organisera punktstrejker mot nedskärningar och kämpat tillsammans med lokalvård-arna mot försämrade arbets- villkor.
– Den viktigaste frågan i-dag, både lokalt och globalt, tyck- er jag är att försvara jobben, både in­om privat och offentlig sektor. Här i Umeå är det nu på gång nya brutala nedskärningar inom omsorg och sko­la – samtidigt vill kommunledningen fortsätta med sina skrytprojekt. De vill t ex satsa 100 miljoner kronor på att Umeå ska bli Kulturhuvudstad 2014. Vi är det enda parti i fullmäkti­ge som sagt nej till den satsningen.

– För mig ger ArbetarInitiativet hopp inför framtiden. Vi måste samla alla goda krafter och visa att det går att göra motstånd. Det går att bekäm­pa varsel, nedskärningar och privatiseringar, men det krävs kamp – strej- ker, demonstrationer, ockupationer. I förlängningen behövs ett nytt stort arbetarparti och jag hoppas att ArbetarInitiativet kan vara ett steg på vä­gen mot detta. En röst på Arbetar- Initiativet är därför en röst för att det behövs ett nytt kämpande parti som står på låginkomsttagarnas sida.
Arbetarinitiativet.se

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!