Arbetarna dog – cheferna frias

2012-07-05 10:16:20
Det är i maj 2008. Snickaren Jyrki Pietarila, 35 år och betongarbetaren Ingemar Wiklander, 52 år, åker till jobbet på Botniabanan. Norr om Härnösand håller de på med bygget av en järnvägsbro över Älandsfjärden. Vad de inte vet är att det ska bli deras sista dag i livet. Några timmar senare störtar de 20 meter ner i backen. En så kallad knekt till en bronsgjutform klarar inte belastningen och startar en kedjereaktion som gör att formen rasar.

Förutom Jyrki och Ingemar skadas ytterligare två arbetare allvarligt. Nu friar hovrätten de tidigare dömda cheferna från allt ansvar.
Jyrki var trebarnsfar och sorgen var stor hos de omkomnas familjer och arbetskamrater. I sorgen fanns också mycket ilska. En av de överlevande, betongarbetaren Tord Boija, sa till Byggnadsarbetaren i samband med Tingsrättens fällande dom i mars 2011:
– Skanska borde ha lyssnat på ­sina arbetare på arbetsplatsen. Flera av dem tyckte att formen var för klen och tillsammans hade arbetarna säkert hundra års erfarenhet av sådana jobb.
– Det är hemskt att ha förlorat två arbetskamrater i en helt onödig olycka.
Tingrättens fällande dom och miljonböter till Skanska och två andra företag upplevdes ändå som en seger.
– Skanska var min brors arbetsgivare och företaget har ju ansvaret för säkerheten för sina medarbetare. Rätten slår fast att man inte kan komma undan som arbetsgivare. Det är en slags upprättelse om det blir en förbättring. Vi får aldrig min bror tillbaka. Det enda vi kan önska är att detta aldrig ska behöva hända igen, sa Jyrkis syster Minna Sundström till Byggnadsarbetaren.
Även kammaråklagare Christer B Jarlås på Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål var nöjd med den fällande domen och ansåg att han tillsammans med Arbetsmiljöverket efter polisutredning legat helt rätt i sin bedömning att samtliga inblanda­de bolag hade ett straffrättsligt ansvar för olyckan.
Skanska beslutade sig dessutom för att inte överklaga företagsboten på 6 miljoner kronor.

Men de tre dömda cheferna och två av företagen överklagade de fällande domarna till hovrätten för nedre Norrland. I tisdags kom så hovrät­tens dom och den friar företagen och cheferna från allt ansvar för olyckan. Beskedet chockar de anhöriga.
– Det känns fruktansvärt – som om bron rasat igen, säger Minna Sundström till Dagbladet och berättar att det är en torftig och kortfattad dom på 15 sidor som motiveras med att det inte ”med säkerhet går att säga vad som utlöst raset”. Den slutsatsen ställer hon sig helt oförstående till då den utredning som gjordes slog fast vad som orsakade döds­olyckan.

Hovrätten var inte enig, ett hovrättsråd anser att Skanskachefen ska dömas för arbetsmiljöbrott. De anhö­riga överväger nu också att ­överklaga domen för att den inte ska få bli rättesnöre för arbetsgivarnas ansvar i framtiden.
– Det innebär att det kommer att fortsätta dö elva byggnadsarbetare per år, säger Minna Sundström.
Från byggbodarna läcker ilskan ut som på Byggnadsarbetarens blogg:
Patrik Nordin: ”Det man med säkerhet vet är att de som förolyckades och skadades inte orsakade olyckan …. Är det fritt fram för oseriösa byggare/konstruktörer nu? Ett stort bakslag för vår arbetsmiljö är hovrättsdomen! Jag känner med de anhöriga till dödsoffren”.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!