Murdochimperiet – det stinker lång väg

2012-07-04 16:30:44
”När det ruttna äpplet slutligen trillar ner, sipprar all sorts snusk ut och alla varianter av parasiter kommer krälandes”, skrev Offensivs systertidning the Socialist angående Murdochskandalen förra sommaren. Sedan dess har verkligheten bara fortsatt att överträffa dikten.

Det är nästan ofattbart hur samman­flätade polischefer, landets politiska elit och dessa mediemoguler är. De har minglat och pinglat på otaliga partyn, den ena gåvan har bytts mot den andra gentjänsten, nedlagda åtal mot ja till affärer o s v. I vanliga kapitalistiska stater kan man tala om att regeringarna inte har några större problem med att få media att gå i ledband.

I Storbritannien har det varit Rupert Murdoch och hans imperium som styrt politikerna.
Sedan många årtionden tillbaka har Murdoch fört ett nyliberalt krig mot arbetarklassen, mot fackföre­ningsledare och mot socialister.
För att knäcka grafikerfacken avskedade han 6 000 strejkande grafiker 1986. Murdochkontrollerade media liknade vänsterlabourledaren Tony Benn vid Hitler. Samma öknamn fick gruvarbetarledaren Arthur Scargill.
Murdoch hyste ett hat och ett hämndbegär mot Militant (föregång­are till Rättvisepartiet Socialisternas systerparti) som ledde antipolltaxkampen – vilket resulterade i Marga­ret Thatchers fall  – och speciellt mot kampanjledaren Tommy Sheridan.
Därför iscensatte Murdochtidningen News of The World en vendetta som ledde till att Sheridan dömdes till fängelse i tre år för mened (han frigavs 30 januari efter ett år).
Bland det senaste som hänt är att Andy Coulson – som var ett huvudvittne mot Sheridan – åtalas för just mened.
I sitt vittnesmål mot Sheridan påstod Coulson att han, då han ­jobbade som redaktör på News of the World, inte kände till någon telefonavlyssningskultur på redaktionen. Detta har nu en parlamentarisk utredning (Levesonkommissionen) funnit vara osannolikt.

Inte bara Tommy Sheridans ­telefon avlyssnades utan det rör sig om hun­dratals eller tusentals. Det som ­väckte den folkstorm som till slut tvingade den politiska makten att ingripa var avslöjandet om telefonavlyssning av den mördade skolflickan Milly Dowlers telefon.
Förra sommaren tvingade en massiv bojkottkampanj fram en nedlägg­ning av News of the World.
När skandalen först seglade upp försökte mediajätten slinka undan genom att utse en syndabock och ge honom sparken. Det var Andy Coulson. Men regeringen kom till snabb undsättning och Coulson anställdes som kommunikationschef åt premi­ärminister David Cameron. Det var när han hade det jobbet som han vittnade falskt mot Sheridan.
Detta leder oss in på banden mellan politikerna och News Corporation (Murdochs imperium). News Corporation har sedan Thatchers dagar satsat allt på att få ”sin” politiker som premiärminister – oavsett politisk färg – vilket har gjort partierna beroende av Murdochs stöd i valkampanjerna.
Tony Blair, Ed Miller och New Labour är ytterst insyltade. Rupert Murdochs gunstling och svärdotter Rebe­kah Brooks, f d chefredaktör för News International och nu häktad, är personlig vän med de tre senaste regeringscheferna.

Under valkampanjen 2010 möttes David Cameron och Murdochs lakejer 15 gånger.
Vd:n för Daily Telegraph sms:ade Cameron följande diktat: ”konservativa ledare talar med redaktören för den här tidningen varje dag ­under en valkampanj för att försäkra sig om att hans partis budskap kommer fram”.
Det som News Corporation primärt var ute efter då, var att få förvär­va hela ägandet i TV-stationen BskyB, som de idag äger 40 procent av. Det står helt klart att regeringen hade godkänt detta om inte hela skandalen exploderat i knäna på dem.
Tidigare har Murdoch utövat politiska påtryckningar för att komma åt delar av Berlusconis medieimperium.
Allt det här skulle inte ha kunnat pågå utan polisens hjälp. Polisutredningen mot Tommy Sheridan är en av historiens dyraste – allt detta för att skydda Murdoch. Nu har Chefen för Metropolitanpolisen, Paul Stephenson, tvingats avgå när det avslöjades att han har hjälpt till att mörka kriminaliteten på News International. Som belöning mottog han bland annat en 20-dagarsvistelse på lyxhotell som tidningen betalade. Han har vittnat för underhuset och påstår att 10 av Metropolitans 45 presschefer har jobbat för News International.
Det pågår tre utredningar som undersöker hur poliser mottagit betalning av journalister.

Stora frågetecken hänger kvar över de brittiska öarna. Hur kan regeringen sitta kvar fortfarande? Detta är en engelsk variant av Watergate och precis som i USA på 1970-talet har den ekonomiska makten sina intressen att ta hänsyn till när tidsra­marna sätts.
Vem ska driva frågan politiskt när oppositionspartiet självt är insyltat? Rättvisepartiet Socialisternas systerparti The Socialist Party kräver en oberoende fackföreningsledd utredning om häxjakten på Tommy Sheridan.
Vi måste också fråga oss varför det skrivs så väldigt lite om detta i svenska media. Vad finns det för kopplingar mellan Murdoch och de svenska mediejättarna? Finns det hundar begravda här?

Elin Gauffin

News Corporation (Murdochs mediaimperium)

  • 200 tidningar
  • 52 000 anställda
  • Når ut till 1 miljard människor varje dag.
I Storbritannien ger man ut 40% av rikstidningarna, i Australien 70% av rikstidningarna, i USA: New York Post, Wall Street Journal, Fox News Channel.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!