Asylrörelse på marsch

2009-04-08 22:32:55
I lördags genomförde asylrörelsen i Norrbotten sin första demonstration. Med många plakat och banderoller slöt drygt 70 personer upp.

Demonstrationen var livlig med många olika talare, till exempel asylsökande från Irak, Uzbekistan och Vitryssland och från olika organisationer.
Förutom asylsökande deltar hittills i nätverket Iranska flyktingars riksorganisation, Rättvisepartiet Socialisterna, Miljöpartiet, Vänsterpar­tiet och Tjejjouren Fenix.

– Det finns inga mänskliga rättigheter eller asylrätt i Sverige, EU eller FN. Det handlar bara om ekonomi­ska intressen. Därför skickas vi tillbaka till Irak, Uzbekistan, Kongo o s v, sa Hameed Obaidi från Irak och berättade om svenska regeringens handelsavtal med Malikis regering.
Georgy Morosov berättade om situationen i Uzbekistan medan Gafour Abbasneyad talade om flyktingars situation i allmänhet.
– I Irak förtrycks kvinnor. De har försökt döda min mor och kidnappa mig, ändå vill de skicka tillba­ka oss, sa Raghad Al Chaderchi.
– Den här regeringen är storföretagens regering. Deras mål är att göra de rika ännu rikare medan fattiga får betala. Det innebär att regeringen hellre sluter handelsavtal med den irakiska marionettregimen än hjälper irakiska flyktingar.
– Det innebär att de exporterar mest vapen i världen per invånare, men stänger ute de människor som drabbas av krigen. Det innebär att asylsökande nekas vård. Men också att vården försämras för alla i Sveri­ge, sa Bahruz Midhat, som talade för Rättvisepartiet Socialisterna.

­– Försämringar för
asylsökande är en del av regeringens politik att arbetare och fattiga ska betala den ekonomiska krisen. Samtidigt som de rika får högre löner, pensioner och så vidare. För att verkligen kun­na återinföra asylrätten behövs en rörelse över hela landet. Som också samarbetar med andra som kämpar, till exempel vårdanställda som protesterar mot besparingar, eller byggnadsarbetare som försvarar sina ar- betsvillkor, avslutade Bahruz Midhat.

På demonstrationen lanserades redan nästa protest i form av en utfrågning av ansvariga politiker un­der EU-valet i maj.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!