Stoppa oljeracet – Arktis inte till salu

2013-05-15 13:40:03


Ingen annanstans syns klimatförändringarna så väl som i Arktis. 80 procent av havsisens volym har försvunnit på 30 år och tidigare orörda områden har öppnats upp, larmar Greenpeace.

Arktis enorma reserver av olja och gas står i centrum för intresset när Kiruna denna vecka invaderas av 300 politiker och höga tjänstemän från USA, Ryssland, Kanada och de fem nordiska länderna i Arktiska rådet, bland dem USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov.

Till mötet är för syns skull även företrädare för sex arktiska urbefolkningar inbjudna, däribland svenska och norska samer.
Vid mötet, där utrikesminister Carl Bildt överlämnar ordförandeskapet på två år till Kanadas utrikesminister, ska enligt programmet politikerna informeras om nya forskarrön om bland annat det arktiska havets försurning och den biologiska mångfaldens känslighet och ta ställning till en beredskapsplan för oljespill.

Men det lär inte hejda den absurda kapplöpning efter Arktis svarta guld som redan har inletts med provborrningar. Detta drivs trots att stora tekniska svårigheter i en otillgänglig miljö försenat racet ändå på grund av de hägrande vinster som möjliggörs av ny teknik, det höga priset på olja och det faktum att volymen av Arktis isar redan har krympt med 80 procent.
Så till exempel står norska Statoil berett att inleda ett samarbete med Rosneft, som har kallats världens smutsigaste oljebolag, om att utvinna olja i ryska Arktis.
Detta skådespel äger samtidigt rum under en månad då koncentrationen av koldioxid i jordens atmosfär för första gången på tre till fem miljoner år väntas överstiga 400 miljondelar (ppm), vilket är 50 ppm mer än det rikt­märke som forskarna har satt om man vill förhindra ödesdigra risker för en global uppvärmning.
När till exempel Internationella Energiorganet IEA hävdar att bara en tredjedel av redan bevisade reserver av fossil energi kan användas om klimatförändringarna ska bromsas vid 2 grader, finns det över huvud taget inget utrymme för en ny oljeutvinning i Arktis.
Enligt en Sifoundersökning som beställts av Greenpeace anser 83 procent att Sverige ska arbeta för att stoppa oljeborrningen i det extremt känsliga Arktis, inklusive 78 procent av Moderaternas väljare.

– En regering som Sveriges har möjlighet att göra skillnad, men i stället har man tagit myrsteg för syns skull, säger Greenpeace generalsekreterare Kumi Naidoo till DN.
Ett av Greenpeace krav är att oljebolagen själva ska förbinda sig att stå för alla saneringskostnader och all ekonomisk kompensation åt de drabbade, vilket de uppenbart inte är beredda till.

RS/Offensiv anser det vara självklart att utvinning av olja och gas i Arktis helt ska förbjudas.
• Stoppa oljeracet – Arktis är inte till salu!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!