Attendos omsorg rånas på 1 miljard

2013-08-21 13:37:14
Den aldrig sinande strömmen av skandaler inom de riskkapitalägda välfärdsföretagen bara fortsätter. 
    Efter miljardkonkursen för skolbolaget JB Education och det avslöjade vårdeländet på Alerisboendet Vårbacka Plaza är det nu riskkapitalbolaget IK Investment Partners plundring av vårdjätten Attendo på en miljard kronor som skapat feta rubriker hos Dagens Industri (DI) och SvD Näringsliv. 

Att riskkapitalbolaget plockar ut en miljard kronor till sina aktieägare är en lika stor som spektakulär plundring av Attendo. 
Summan motsvarar den totala årskostnaden för löner, ob och sociala avgifter för 2 900 undersköterskor i en koncern som har totalt 15 000 anställda i Norden.

Beloppet är nästan dubbelt så stort som Attendo-koncernens officiella rörelseresultat på 590 miljoner kronor och lika stort som hälften av det sammanlagda officiella rörelseresultatet som enligt TT var 2,1 miljarder för de fem största företagen inom vård, skola och omsorg. 
Dessa fem – Capio, Praktikertjänst, Academedia, Attendo och Humana – ökade i fjol sin omsättning från 31 till 35 miljarder kronor. Enbart Attendo har under de sex år som IK varit ägare ökat sin omsättning från 3 till 7,9 miljarder kronor.

De vanligaste sätten för riskkapitalbolagens ägare att berika sig på välfärden är genom räntesnurror och enorma klipp när bolagen efter några få års “utveckling” säljs vidare till nya ägare. 
Enligt DI berättade IK så sent som i april att Attendo var till salu. Att någon försäljning ännu inte har skett, skyller IK på att en ogynnsam politisk debatt kring privata vårdaktörer begränsat möjligheten till ett klipp. Något som har bidragit till att ägarna valt att plundra bolaget på ett annat sätt. 
Det sker genom att IK erbjuder ägarna en aktieinlösen efter att ha ”omfinansierat lånen”  så att skuldsättningen ökat från 4 till 5 miljarder.
– Osäkerheten som råder på det politiska planet har självfallet spelat in för beslutet, säger också Helena Stjernholm, partner på IK och styrelseledamot i Attendo.
På branschorganisationen Vårdföretagarna oroar sig den näringspolitiske chefen Håkan Tenelius för att kapitaluttaget ur Attendo kan spä på opinionen mot privata aktörer inom välfärden 
– Det här kommer säkert att användas i den märkliga debatten om att bolagsform och vinster skulle vara kopplat till dålig kvalité i omsorgen, säger denne till SvD Näringsliv.
Och det är en förmodan som han säkert får rätt i.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!