”Avregleringen har spårat ut totalt”

2006-12-10 17:54:06
Avregleringen av elmarknaden har lett till en plundring av hushållen. Även basindustrierna drabbas. Till den grad att en av den svenska kapitalismens tyngsta styrelseproffs, Sverker Martin-Löf, föreslagit en statlig återreglering av elmarknaden för att säkra stabil tillgång och lägre elpriser.

–  Avregleringen har spårat ut totalt. Jag är medveten om att det är väldigt annorlunda krav för att komma från näringslivet, men vi ser i dag ingen annan lösning på energiprisproblemen än en statlig reglering av elmarknaden, sa Sverker Martin-Löf när han i förra veckan presenterade rapporten Ökad konkurrenskraft för svensk processindustri – ett analysprojekt han lett på uppdrag av ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.

Kapitalistisk tungviktare

Sverker Martin-Löf är styrelseordförande i skogsbolaget SCA och har som Industrivärdens starke man även tunga styrelseposter i SSAB, Skanska, Ericsson och Handelsbanken. Och han skyller nu ”i hög grad” de minskade investeringarna i processindustrin på ”osäkerheten om vart elmarknaden är på väg”. Pappersindustrins investeringskvot (investeringarna i förhållande till förädlingsvärdet) har fallit från en nivå på 30 procent till 20 procent.
–  Nu hamnar vinsterna hos energibolagen som inte ens får bygga ny kapacitet eller utveckla sina tillgångar på ett konstruktivt sätt. På det sättet är det fråga om en överföring av förädlingsvinsterna från en sektor med tillväxtmöjligheter till en låst bransch som bara för över vinsterna till sina ägare, säger Martin-Löf.

Tre elbolag 90 procent

Avregleringen av elmarknaden 1996 bäddade, vilket vem som helst borde ha förutsett, till en snabb koncentration, där ett fåtal stora oligopol köpte upp tidigare kommunala och andra mindre kraftproducenter.
I dag kontrollerar tre bolag: Vattenfall (ännu ägt av svenska staten), finskägda Fortum och tysk-norska Eon 90 procent av den svenska elproduktionen.
Konsekvens: Rensat från momsen ökade elpriserna 1996-2003 med 71 procent, medan nettoprisindexet ökade med fyra procent. Med dagens elpris på 54 öre per kilowattimma fylls nu i rekordfart ägarnas och direktörernas fickor.
Offensiv räknade i början av 2005 ut att de tre miljarder kronor som 350 Fortum-direktörer i fjol beräknades få ut i form av ersättningar och optioner, skulle räcka till sänkta elavgiften med 2 143 kronor (vilket motsvarar ungefär hälften av årets elräkningar för lägenhetsinnehavare) för alla bolagets 1,4 miljoner elnätskunder. Om den summan delades ut till Fortums alla 14 000 anställda i Norden och Baltikum skulle var och en få 214 283 kronor – det vill säga nästan en extra årslön.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!