Avskaffa pampförmånerna – politiker på arbetarlön

2010-02-17 14:51:09
  • Det är inte bara bankdirektörer vars liv skiljer sig helt från arbetare och låginkomsttagares. Det gäller även kommunalråd och andra lokala politiker. När NSD gjorde en undersökning år 2003 hade kommunfullmäktigeledamöterna en årslön som var 66 000 kronor högre än medellulebons. Idag är skillnaderna säkert betydligt större och kommunalrådet Karl Petersen ligger förstås långt över med sina 55 000 kr/mån.
  • Rättvisepartiet Socialisterna står för politiker på arbetarlön. Det innebär att de som har förtroendeuppdrag för partiet inte har någon ekonomisk vinning av det. De som representerar partiet på heltid har inte mer än en genomsnittlig LO-medlems lön. Det innebär att RS gruppledare i Luleå kommunfullmäkti­ge, Jonas Brännberg, år 2009 betalade in 43 800 kronor till partiets kampanjer – arvoden från kommunen som översteg en arbetarlön.
  • RS anser att Luleå kommun kan mer än halvera sina kostnader för partier och politiker. För RS är principen också viktigt för att politiska företrädare inte ska ”spåra ur” – när de slutar leva i samma ekonomiska verklighet som de arbetare och låginkomsttagare som vi vill företräda och kämpa tillsammans med.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!