Avtal klart i Norge – men långt ifrån alla nöjda

2018-05-03 14:21:48


Politiska storstrejker skulle få ett stort stöd på basplanet.

I Norge får LO-medlemmarna rösta om löneavtalet. I årets uppgörelse i den privata sektorn röstade 76,6 procent ja, medan 21 procent röstade nej. Drygt hälften av medlemmarna, 53,7 procent, deltog i den digitala omröstningen.

Hårdaste motståndet fanns inom El- ooch IT-Förbundet, där röstsiffrorna bland de drygt 10 000 röstande blev 55-43 för ja.
Långt ifrån alla var nöjda med det avtal LO-ledningen skrev under. I synnerhet är det pensionsavtalet som får kritik. LO backade från sitt ursprungliga krav, som var pensionspengar från första intjänade lönekronan. Istället vanns mer pengar till AFP-systemet, som ska göra det möjligt för ”slitarna”, de som har hårda jobb, att gå i pension tidigare.
Ett debattmöte organiserat av LO i Oslo och Trondheim handlade om att en borde rösta nej till avtalet. Kampanjen Försvara Offentlig Pension menade att avtalet var mycket dåligt vad gällde pensionerna.
Erik Hagen från Nærings- og Nytelsesmiddelforbundet (motsvarande Livs i Sverige) sa till Frifagbevegelse.no:
– En av de farligaste delarna i hela uppgörelsen är att den ger riktlinjer till offensiva arbetsgivare att uppmana arbetande människor att finansiera pensionen själva. Att när NHO [de privata arbetsgivarna] säger nej, då är det nej. 

Fellesforbundet ungdom (inom LO) kräver pension från första kronan och uppmanade att rösta nej. Samma sak gällde för Transportarbetarförbundet ungdom och
även flera fackförbund, som elektriker, hissmontörer och rörmokare, och fackligt förtroendevalda. Elektrikerna är också kritiska till löneavtalet, som de anser inte leda till ökad köpkraft för alla.
Ordföranden för Fellesforbundet ungdom, Lene Myhrvold, sammanfattar överenskommelsen på detta sätt:
– Jag är kvar med en liten känsla av besvikelse som ständigt växer större. När det blev en samordnad uppgörelse i år trodde jag att LO äntligen skulle visa styrkan och musklerna.
Besvikelsen över att pensionsfrågan inte har kostat NHO något är stark bland gräsrötterna i fackföreningsrörelsen.  

En storstrejk, som LO har varslat om, skulle ha fått starkt stöd på basplanet i fackföreningsrörelsen och kunde ha etablerat ett bra pensionssystem. Även för lönerna kunde uppgörelsen ha blivit mycket bättre. LO-ledningen reste landet runt för att uppmuntra till ja-röster. Majoriteten röstade ja utan större entusiasm. Men kravet på att LO ska stå för en kamplinje, som pressar arbetsgivarna, ökar nu.
Kommunsektorn har nu börjat sina förhandlingar och löneskillnaderna ökar. Det måste krävas att LO-ledningen använder strejkvapnet om man inte får ett bra avtal.
De politiska partierna till vänster om Arbeiderpartiet (Socialdemokraterna) ökar både i opinionsmätningarna och i medlemstal. Ledningen i dessa partier måste också vara tydlig och ge stöd till en kamplinje i fackföreningsrörelsen. Det finns en vänstervåg i Norge som kan användas för att vinna viktiga segrar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!