Avtalsrörelsen: Moderat strejkbryteri och facklig solidaritet

När den nya lönen ska betalas och dygnspassen står i fokus (Foto: Natalia Medina).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Ännu har inget av de stora välfärdsfacken, Kommunal, Vårdförbundet och Sveriges Lärare, nått ett avtal. Kommunal har sedan tidigare varslat om strejk och blockad till nu på torsdag den 18 april om inget avtal har nåtts då. Socialistiskt Alternativ och Offensiv stöttar helt strejkvarslet – Kommunal måste ta fajten.

Bryter strejken ut har moderatledda Östhammar kommun beslutat om organiserat strejkbryteri. Det är kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, tillika moderaten Fabian Sjöberg, som har fattat ett ”brådskande ordförandebeslut” om att ”samtliga förtroendevalda” politiker ska få arbetsscheman där de städar skolor, förskolor och vård och omsorgsboenden om lokalvårdarna strejkar. Att moderater öppet organiserar strejkbryteri visar hur aggressiv högern är, och hur viktigt det är att fackföreningsrörelsen är beredd till strid den här gången. Svaghet inbjuder till aggression, därför är det välkommet med Sveriges Lärares tydliga besked om att de stödjer Kommunal och uppmanar medlemmarna att inte göra något arbete som är satt i blockad.

Kommunals strejk berör främst köks- och måltidspersonal, vaktmästare, lokalvårdare, badhuspersonal, steriltekniker, tvätteripersonal och transportörer. Dock kan blockaden mot nyanställningar, övertid och mertid gentemot 27 kommuner även slå hårt mot vård och omsorg, eftersom kommunerna ofta missbrukar övertid och mertid istället för att förbättra villkoren och därmed kunna fylla de vakanta tjänsterna.
Kommunals krav begränsas dock till krav på fler undantag från reglerna om dygnsvila och höjda löner utbetalda i tid. Det som skulle behövas är krav på rejäla löneökningar i kronor (istället för procent) och verkliga lösningar på ofta orimlig arbetsbelastning och ohållbara scheman.

Även Vårdförbundet har varslat om konfliktåtgärder som bryter ut den 25 april kl 16.00 om inget avtal har tecknats. Även här är det en blockad mot nyanställningar, övertid och mertid som berör 63 000 medlemmar. Knäckfrågan är arbetstiderna. Vårdförbundet kräver hållbara scheman och kortare arbetstid men verkar inte ha erbjudits något, istället används Natomedlemskapet som argument av Sverige Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona för att kräva försämrade villkor.

I det stora hela är avtalsrörelsen hittills mycket tystlåten, men lärarnas röster ska välkommet nog nu höras. Den 4 maj demonstrerar lärare på flera håll i landet, bland annat Stockholm, Gävle, Svalöv och Bollnäs. Under rubriken “Stockholms skolor larmar” tar lärare i Stockholm upp om att krisen har orsakats av marknadsskolan och nedskärningarna.
– Vi behöver tillbaka dit där det finns ett golv med rimliga förutsättningar som varken kommunala eller fristående skolor kan kringgå. Det handlar främst om regleringar, att vi behöver reglera klasstorlekar, undervisningsgrupper, planeringstid och undervisningstid, säger Hanna Garberg, huvudskyddsombud i Stockholm till tidningen Vi Lärare
Frågan är om Sverige Lärare och de andra välfärdsfacken kommer att utnyttja det stöd från arbetare som skulle ges vid demonstrationer och en verklig konflikt. Hittills har avtalsrörelsen mest skett bakom stängda dörrar. En verklig uppvärdering av löner och villkor inom välfärden är bara möjlig om den är kopplad till kamp på gator och torg och en strategi som inkluderar upptrappade aktioner, inklusive upptrappade strejker. Socialister på arbetsplatserna har en viktig uppgift att med sina arbetskamrater driva på för en sådan kampstrategi.

Säg något, gör något

Säg något!
Gör något!
Stå inte bara där och titta bort!

Barnen lider, svälter, tynar bort
…och det går fort!
Små barn helt utan egna depåer
och utan mat torkar ut
och sedan dör de
en efter en
allt tar bara slut…

…och vi tycker fortfarande att det är…
–komplicerat?

Britta Brus,
Socialist och ordekvilibrist / den 15 april 2024

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!