”Badvakter” ockuperar Aspuddsbadet och förvandlar det till kulturhus

2009-10-28 14:22:14
Aspuddsbadet är i behov av stor upprustning men kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt skyfflar bort ansvaret och planerar att i­stället riva badhuset till förmån för en förskola trots ba- dets kulturhistoriska värde.

Stadsmuseet avråder en rivning på grund av Aspuddsbadets kulturhistoriska värde. Kulturborgarrådet borde kunna förhindra en rivning, men tyvärr är kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt också idrottsborgarråd och gör andra prioriteringar. ”De som hellre vill att Aspuddsbadet än Farsta­badet renoveras, har all rätt att kritise-ra mig”, skriver hon på sin blogg och ställer därmed ett badhus mot ett an­nat.

Idag är badhuset ockuperat och har redan regelbundna aktiviteter och drivs som ett kulturhus med bland annat filmvisningar och skateboarding i den tömda bassängen. Ockupanterna som vill försvara sitt badhus har sökt sätt att få rivningen stoppad, men inte fått något gehör. ”Vi har försökt alla vägar som är demokratiskt gångbara, överklagan kommer att behandlas i sinom tid, och till dess ska badet stå kvar. Om politikerna är redo att bryta lagen, så är även vi det, men till skillnad mot dem så är vi ärliga i vår sak”, skriver en av ockupanterna, så kallade ”badvakter”, på bad- husets blogg.
Fredrik Gräslund, en av initiativta­garna till Rädda Aspuddsbadet, har talat med Offensiv.
– Det är larvigt att riva badet, de har bestämt sig för en rivning utan att ens titta på de förslag vi har lagt fram – de vill inte ens snacka med oss, sä­ger han.
Badet byggdes 1919 och var ett ”renlighetsbad” för arbetarna i en av de första hyresförorterna Aspudden, där husen inte hade bad och dusch.
Det 90 år gamla huset har många besökare som kommer för att stödja ockupationen och hjälpa till. Det lokala engagemanget är stort.

– Vi kommer fortsätta med badmössor på politikers möten, med filmvisningar och andra aktiviteter. Oppositionen står nu på vår sida och här senast gick CUF ut och stödjer oss! Jag tror vi kan få dem att riva upp beslutet. De kommer få det svårt att riva huset i alla fall, avslutar han.
Lucía Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!