Baltimore i uppror mot rasism och polisvåld

2015-05-10 14:01:16


Ännu en ung svart man har mördats av polisen, och återigen tar folket till gatorna i USA mot rasismen och polisvåldet.

I staden Baltimore i USA har en enorm vrede väckts hos stadens invånare, framförallt bland den svarta befolkningen, efter att en ung, svart man har dödats av polisen. Det har skett enorma protester och upplopp som besvarats av mer polisvåld och massgripanden. Stadens politiska ledning svarade genom att upprätta ett utegångsförbud och satte in nationalgardet mot befolkningen.

När 25-åriga Freddie Gray greps av polis den 12 april i år fick han under gripandet såpass allvarliga skador att han under färden i polisbilen hamnade i koma och senare dog. 

Enligt den medicinska utredningen som gjordes av hans kropp uppkom en skada på hans ryggrad medan han befann sig i polisbilen, vilken ledde till hans död.

Det är inte första gången någons ryggrad bryts i en polisbil i Baltimore; flera personer har blivit paralyserade efter att de gripits av polis. 

Det rasistiska polisvåldet har de senaste åren uppmärksammats mycket, inte minst sedan 18-åringen Michael Brown blev skjuten till döds av polis i St. Louis förort Ferguson i augusti 2014. Även där bröt enorma protester ut, vilka besvarades av en stark polisrepression. 

Polisen som sköt Brown, Darren Wilson, blev frikänd för mordet med motiveringen att Wilson handlade i självförsvar. Att poliser i majoriteten av alla fall frikänns för övervåld och mord på svarta amerikaner är inget nytt, utan en del av den rasistiska grund som hela det amerikanska rättsväsendet är uppbyggt på.

Under protesterna mot polis­våldet som hölls i Baltimore efter Freddie Grays död skedde massgripanden av demonstranter. Under en av de största protesterna, den 25 april, greps 34 personer. 

Poliser har även fångats på video när de kastar stenar på demonstranterna.

 Protesterna och konfrontationerna intensifierades efter Freddie Grays begravning den 27 april, vilket ledde till att guvernören utlyste ett undantagstillstånd i Baltimore. Undantagstillståndet innebar utegångsförbud på natten efter klockan 22 och insättandet av delstaten Marylands nationalgarde.

Kampanjen Black Lives Matter, som startade efter mordet på 17-årige Trayvon Martin år 2012, har satt frågan om polisvåld mot svarta på dagordningen, med ett mål om en ny medborgarrättsrörelse.

Protester och demonstrationer har hållits i många städer runt om i USA mot polisvåld och till stöd för protesterna i Baltimore, vilka också mötts av polisrepression. I New York greps runt 60 personer under  demonstrationen.

Rättsväsendet har gått ut med informationen att de sex poliser som deltog i gripandet och dödandet av Freddie Gray står åtalade för mord, dråp, misshandel, tjänstefel och olaga frihetsberövande. 

Om demonstrationerna fortsätter och Baltimores befolkning fortsätter att sätta press på statens politiker och rättsväsende kan poliserna faktiskt bli dömda för sina brott. Den press som har satts på staten Maryland och även på de styrande i hela USA om att ta kraven på lika rättigheter på allvar har lett till att frågan nu uppmärksammas på en hög nivå. 

Men vad som egentligen behövs är inte bara lagändringar eller en äkta implementering av existerande lagar, utan ett helt nytt rättsväsende som byggs av majoriteten och som representerar majoritetens intressen.

Black Lives Matter har en enorm möjlighet att bygga en organisation som för dessa frågor framåt. 

Det finns redan nu en del lokala kopplingar mellan Black Lives Matter och kampanjen 15 Now (kampanjen för att minimilönen ska höjas till 15 dollar i timmen) och gräsrötter inom fackföreningar. 

Det gäller nu att fortsätta bygga rörelsen och koppla samman den med andra rörelser och kampanjer. Det behövs oberoende, demokratiskt valda grupper som utreder polisen, istället för att polisen själv gör det. 

Polisen måste avmilitariseras och avväpnas. Detta har beprövats och lett till en enorm minskning av polisvåld och väpnat våld i allmänhet. En massrörelse underifrån är det enda som kan bekämpa det rasistiska rättsväsendet och den rasistiska politik som förs i USA idag. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!