Offensiv drive på 1 maj

2015-05-06 16:25:29

foto: Ammar Khorshed
Enad Vänster i Umeå.

Den internationella arbetarrörelsens viktigaste kampdag, Första maj, samlade tiotusentals runt om i hela landet.   Totalt sett var dock färre deltagare i år än 2014 då viljan att ge Alliansregeringen sparken i höstens val hade en mobiliserande effekt och stämningsläget var annorlunda. Men i exempelvis Malmö var vänstertåget rekordstort och Enad vänsters tåg i Umeå var större än i fjol. 

Malmö: Med 5 600 deltagare var årets vänstertåg det största på många år. RS marscherade under banderollen ”Socialistiskt Första maj” och hade ett eget block i vänstertåget. RS gick tillsammans med det kurdiska arbetarpartiet. Talkörer ropades mot framförallt nedskärningar inom vården, rasismen och för internationell solidaritet.

Eskilstuna: Runt 120 personer samlades till Vänsterpartiets demonstrationståg som hölls till Joe Hills ära. Tolv Offensiv såldes. 

Göteborg: Socialistiskt Första maj firades traditionsenligt på Järntorget i Göteborg med Rättvisepartiet Socialisterna mellan klockan 10.00 och 16.00. Talade för RS gjorde Minela Mahmutovic och Kristofer Lundberg. 

Partiets tält och bokbord var välbesökt av de hundratals personer som hade samlats. Mest intresse visades för de marxistiska klassikerna av Leo Trotskij. Att det finns ett nyväckt intresse för trotskismen var tydligt. 

Även om demonstrationstågen var betydligt större i fjol var det fler som köpte Offensiv i år. Under dagen såldes 456 Offensiv och 37 prenumerationer. Tre personer blev dessutom medlemmar i RS. 

I Hammarkullen organiserades sedan en familjedag på kvällen med fokus på barn och unga. Musik, grill och hoppborg gjorde snabbt att Hammarparken fylldes och avslutade årets socialistiska Första maj.

Stockholm: I Stockholm var Vänsterpartiets tåg betydligt mindre än i fjol – 8 000 i år mot över 10 000 år 2014 – och inte alls lika ungdomligt. Men trots det såldes 275 Offensiv och 39 prenumerationer, vilket är mer än året innan.

Sundsvall: Årets Vänstertåg samlade 200 röda demonstranter. Ingen marschorkester, men ändå dagens livligaste tåg då talkörer och mobil kampmusik fyllde Stenstans gator. 

Stefan Lundqvist talade för Rättvisepartiet Socialisterna. Andra talade för Feministiskt Initiativ,  Socialistiska partiet, Sundsvalls Socialistförening, SAC och Vänsterpartiet. 

Den mäktiga avslutningen då alla sjöng Internationalen tillsammans var en uppskattad nyhet som lyfte årets Vänstertåg.

Dagsschemat var annars riggat för Socialdemokraterna och parti­ledaren Stefan Löfvens tal. Detta samlade halva Stora torget med partifolk och nyfikna – långt ifrån de 3 000 som S själva uppgav.

Umeå: Vägen över Umeälven var dagen till ära prydd med röda fanor. Enad vänsters Första maj-tåg var större än de senaste åren och var det överlägset största i staden. Drygt 1 200 slöt upp bakom parollen ”För socialism – mot högerpolitik”.

Trots att civilminister Ardalan Shekarabi talade på Socialdemokraternas 1 maj  slöt endast 400 upp. Istället var det Enad vänsters tåg som samlade flest, med en ungdomlig prägel. Utöver Vänsterpartiet och andra vänsterorganisationer deltog bland andra vårdarbetare under egna banderoller.

RS och Offensiv var på plats och fick god respons, främst bland yngre demonstranter. Många ville diskutera hur kampen mot Fort Europa, för asylrätten och för att stoppa döden i Medelhavet hör ihop med motståndet mot hela högerpolitiken, som skapar orättvisor och misär över hela Europa och skuldbelägger flyktingar för konsekvenserna.

Luleå: Innan Rättvisepartiet Socialisternas 1 maj-möte deltog RS-medlemmar i Svartöstabornas protest mot den socialdemokratiska kommunledningens planer på att riva åtta kommunala hyreshus i stadsdelen. Många slöt upp med ”rädda husen”-plakat längs den väg som det ovanligt lilla S-tåget gick. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!