Bamse, Mim och Meles

2011-05-25 12:51:59
Migrationsverket kritiseras hårt för att splittra barnfamiljer, utvisa ensamkommande barn och skåla i champagne när en barnfamilj utvisades. Att de nu ger ut en Bamsetidning om asyl riktad till barn gör att det vrider sig i magen på varenda en som har kännedom om Sveriges asylpolitik.
Bamse som när jag växte upp på 1980-talet sågs som björnen som försvarade rättvisan och stod upp för de svaga, har nu istället blivit en bricka i ett politiskt spel för att försvara en starkt kritiserad asylpolitik.

Idag är asylrätten avskaffad, det handlar inte längre om att ge skydd åt de som flyr krig och förtryck utan om att misstänkliggöra och hitta kryphål för att möjliggöra utvisningarna ofta med hjälp av våld och tvång.
Bamsetidningen som ges ut av Egmont i samarbete med Migrationsverket med stöd av Europeiska Flyktingfonden riktar sig till asylsökande barn, men det är inte en tidning som vill hjälpa till hur man gör en asylansökan, förklara asylprocessen eller berätta hur viktigt de första samtalen med Migrationsverket är.
Tidningen berättar om en vargfamilj som får avslag på sin ansökan. Om barn som längtar hem till sina släktingar och som möts av sin familj på flygplatsen i ”Varganien” kramas om och ”alla är glada igen”. Den bild man vill ge är att det nog inte är så farligt i flyktingarnas hemländer.
En barntidning som beskrev situationen på ett mer verklighetstroget sätt skulle antagligen inte få ges ut till barn. Till exempel en där Ola Andreasson, VD på Bamseförlaget, istället visade hur pappan i en familj grips på flygplatsen låses in och torteras eller där äldsta sonen hängs för sin sexuella läggning efter utvisning, eller där en hel familj dör i ett självmordsbombdåd, eller där mamman våldtas av miliser, eller varför inte där de mördas för organstöld efter återvändandet.

Varför inte beskriva situationen där flyktingar går under jord och överlever på slavarbete, om hur de hungerstrejkar, syr igen sina munnar för att få uppmärksamhet för rädslan att utvisas, om asylprosessen där barns ålder bestäms med skelettröntgen, eller hur man låser in flyktingar i förvar (fängelse)?
Det skulle troligen inte vara en så passande serie för barn, men betydligt mer sanningsenlig. Men det är just det som är problemet, myndigheterna vill inte ge en bild av verkligheten, bara den bild som passar in i de beslut de tar.

Mattias Elftorp på Helsingborgs Dagblad slår huvudet på spiken i sin kritik: ”Mellan serierna är faktasidor instoppade, i klassisk Bamse-tappning. Bland annat en om känslor, där Skalman förklarar varför man kan få ont i magen eller huvudet när man är rädd eller arg, till exempel i väntan på beslut. Botemedlet är att gå i skolan, leka utomhus och träffa kompisar, som om det var brist på frisk luft som var problemet för de här barnen och inte en hotfull livssituation.”
Vad blir nästa nummer? ”Bamse och tredje riket” eller ”Bamse bygger nya murar”? Kanske en värvningsfolder åt Sverigedemokraterna, ”Alfons Åberg och blåsippans väg”?

//Kristofer Lundberg, ordförande RS Västsverige

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!