Barn slavar på tobaksplantagen

2016-06-01 11:19:05

foto: Ikhlasul Amal / Flickr CC
Miljontals barn slavarbetar på tobaksplantage i Indonesien.

Inom tobaksindustrin i Indonesien arbetar runt sex miljoner människor. En stor andel av dem är barn som tvingas arbeta under usla förhållanden.

Enligt lagen i Indonesien får barn under 15 år inte arbeta. Barn över 13 år får arbeta extra så länge det inte krockar med skolgången, men ingen under 18 år får arbeta under riskfyllda omständigheter. I praktiken är det dock många barn under 13 år som arbetar under farliga omständigheter istället för att gå i skolan. Det finns inga kontroller på dessa odlingar, och både tobaksbolagen och regeringen blundar för barnarbetet.
Indonesien är världens femte största tobaksproducent med 500 000 tobaksodlingar. Internationella arbetarorganisationen, ILO, uppskattar att minst 1,5 miljoner barn i åldrarna 10 till 17 år arbetar inom lantbruk i landet, inom vilket en stor del är tobaksodlingar. Det är en fjärdedel av de sex miljoner som uppskattas vara anställda inom tobaksindustrin i Indonesien.

En stor andel barn börjar dessutom röka i tidig ålder i Indonesien. Enligt Human Rights Watch börjar nästan fyra miljoner barn i åldrarna 10 till 14 år att röka varje år, och minst 239 000 barn under 10 år röker redan idag.
Flera av världens största tobaksbolag finns närvarande i Indonesiens tobaksindustri, och inget av bolagen kan eller vill garantera att deras produkter inte har odlats av barnarbetare. Flera av företagens produkter säljs i Sverige, som exempelvis Marlboro och Lucky Strike.
Human Rights Watch visar i en rapport att barnarbetare tvingas hantera giftiga kemikalier och farliga verktyg samt att de exponeras för nikotin. Även de barn som går i skolan arbetar under skördetiden och missar ofta sin skolgång under den perioden. Barnen arbetar under hårda och farliga omständigheter för att hjälpa till att försörja sina familjer.

Vore det inte för barnarbetet skulle produktionen av tobak vara betydligt mindre. De stora tobaksbolagen skulle tjäna mindre pengar och därför är de inte intresserade av att stoppa barnarbetet. Barnens intressen ligger långt ner på listan under tobaksbolagens kapitalintressen. Men varje barn har rätt till en trygg uppväxt och skolgång, och inga barn ska behöva arbeta för att familjen ska ha råd att äta.
Istället måste de vuxna arbetarnas arbetsbörda minska samtidigt som lönerna höjs betydligt. Barnarbete är direkt kopplat till det kapitalistiska system som skapar fattigdom med dåliga ekonomiska och sociala villkor. Utan växande fattigdom kan inte kapitalet växa.
Human Rights Watch uppmanar till skärpta lagar och att Indonesiens regering tar sitt ansvar. Men regeringen är en del i det kapitalistiska systemet, och även om lagar kan förbättra situationen något kan de inte utplåna problematiken helt. I ett kapitalistiskt land eller en kapitalistisk värld är det alltid kapitalet som styr.
Kampen mot barnarbete är en del i kampen mot det kapitalistiska systemet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!