Barnen ska inte betala krisen – rusta upp skolan!

2010-09-09 15:31:47
Offensiv har träffat Carola Vånsjö som jobbar på Lillstrandsskolan i Luleå.
    Skolan är en särskild lärmiljö för elever med adhd och social problematik som inte mår bra av för mycket stimuli.

Tidigare höll man till i Vårdcentralens lokaler på Hertsön. Nu har man fått flytta till gamla fritidsgården Basunen i Örnässkolan – vilket har haft negativa effekter.
Personal och föräldrar har protesterat och säger att barnen går i särskild lärmiljö just därför att de inte klarar av miljön i en vanlig grundskola.
– Den riskbedömning vi gjorde inför flytten har visat sig stämma, allt har slagit in, berättar Carola Vånsjö.
De nya lokalerna på Örnäset har dessutom dömts ut av arbetsmiljö-verket.

– Våra elever har har tidigare varit borta från skolan under en lång tid, men sedan de kom till oss på Lillstrand så hade de i princip ingen frånvaro. Vi har haft max sju elever som alla har haft individuella scheman.
Och besparingarna fortsätter.
– Det finns tre särskilda lärmiljöer som alla ska läggas ned nästa år. Barnen ska skolas in i vanliga klasser. Men det backas inte upp med mer resurser till den vanliga skolan. Det kommer att slå hårt mot eleverna, säger Carola.

Särskilda lärmiljöer är ett resultat av resursbrist i den ”vanliga skolan”, men nu når nedskärningarna en ny nivå. De som kommer att få betala det högsta priset är självklart barnen, ingen vet vad som kommer att hända med dem när de ska skolas in i en vanlig klass.
Rättvisepartiet Socialisterna säger att barnen inte ska betala krisen och kämpar för mer resurser till skolan.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!