Barnfamiljer i ny sittstrejk

Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

(Foto: Liv Utan Gränser / Ung i Sverige)

Sedan tisdagen den 11 juli har en grupp på ca 50 asylsökande barnfamiljer samlats på Norra Bantorget för att sittstrejka mot utvisningarna till Afghanistan. Tillsammans har de bildat nätverket Liv Utan Gränser för att uppmärksamma det orimliga i att fortsätta utvisningar till ett livsfarligt land. Många kom till Sverige 2015 för att söka asyl, men har antingen fått avslag eller lever i osäkerhet i väntan på beslut. Majoriteten har rest hela vägen från Västernorrland för att protestera i Stockholm. 

Det är inte första gången som flyktingar tillsammans organiserar en sittstrejk för att uppmärksamma den svenska asylpolitiken, men en stor skillnad jämfört med Ung i Sveriges sittstrejk 2017 är att de sittstrejkande är just barnfamiljer. Flera av barnen är födda i Sverige medan några anlände som spädbarn år 2015 och går nu i skolan eller på dagis. Just därför ligger extra fokus på situationen för kvinnor och barn i Afghanistan, med en kravlista som inkluderar:

• Att tolkningen av barnkonventionen i Sverige omfattar även afghanska barn.

• Att politikerna hittar en lösning så att alla barnfamiljer från Afghanistan får stanna.

• Att Sverige slutar utvisa kvinnor som utsatts för hedersbrott.

Trots rapporter från bland annat Amnesty och Thomson Reuters Foundation om att Afghanistan är ett av världens farligaste länder, i synnerhet för kvinnor, så fortsätter migrationsverket att hävda att eftersom konfliktnivån skiljer sig mellan provinserna, och nivån inte har uppnåtts för att hela landet ska räknas som farligt så kan de inte bevilja asyl till alla som har flytt från Afghanistan.

Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv säger:

• Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Afghanistan, Libyen, Sudan och Turkiet. Stoppa militariseringen av flyktingpolitiken och kriminaliseringen av stöd- och räddningsinsatser. 

• Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd och familje­återförening.

• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.

• Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och rika betala.

• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism – för en socialistisk värld i fred och frihet.

(Foto: Liv Utan Gränser / Ung i Sverige)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!