Bland 50 000 på Rouens gator

2006-12-09 23:05:48
När Lina Westerlund, Jonas Brännberg och undertecknad, de tre RS-medlemmar som flög till Frankrike för att delta i den massmobilisering som ägde rum inför förra tisdagen, åkte genom Rouens trånga gator natten till den 4 april rådde fullständigt lugn. Det var bara den franska kamraten Olafs rapporter om protesterna som avslöjade att detta var en stad som kokade av upprorets energi. Vi åkte direkt till en kamrats lägenhet, högkvarter för den ena av Gauche révolutionnaires (CWI i Frankrike) två partiföreningar. Virginie, ordförande i Rouen, tog sig tid att diskutera det politiska läget med oss som rest ända från Sverige, innan hon övergick till sitt nattliga arbete med att göra ett aktuellt flygblad.

Efter att ha brutit en bit färskt mörkt bröd i bilen tidigt på morgonen, kom vi fram till Lyce Pascal, ett naturvetenskapligt gymnasium. Där hade eleverna byggt en barrikad framför skolan i protest mot den nya CPE-lagen. Elevprotesterna var initierade av Gauche Révolutionnaire i Rouen, och de flygblad vi hade med oss hade en rykande åtgång. Det berättades att 3 000 ungdomar hade demonstrerat i Gauche révolutionnaires avdelning den 28 mars.

På stadens största gata smällde vi upp två rangliga bord fyllda med politiskt material som manade till “Grevé general” – generalstrejk. Tusen och åter tusen elever, studenter, arbetare, arbetslösa, pensionärer och förortsungdomar samlades. Demonstrationerna pryddes av färgglada fanor, ballonger, plakat och banderoller – och av de hatade men flitigt parafraserade bokstäverna CPE, som målats och kryssats över på demonstranternas kinder.
Närmare 50 000, 10 000 fler än veckan innan, demonstrerade i Rouen. Den 4 april demonstrerade totalt 3 200 000 människor på hundratals platser runtom i Frankrike. Många arbetargrupper strejkade dessutom.
Aktionsdagen var som en kraftfull knytnäve i premärminister de Villepins mage. Aktionsdagen bekräftade att arbetare och ungdomar förenats i kamp mot högerregeringens försök att försämra villkoren på arbetsmarknaden med början för de under 26 år.
Trots fackföreningarnas och de andra partiernas totala brist på strategi för hur kampen ska vinnas, fick vi bra gensvar på våra talkörer med krav på obegränsad generalstrejk. Och Jonas Brännberg, en av två RS:are i Luleå kommunalfullmäktige, talade inför tusentals fackliga aktivister och fick stora applåder. Demonstationen i Rouen omvandlades efter två timmars marscherande till något som liknade en gatufestival med jonglörer, allsång och korvgrillning.
Trots att demonstrationstillståndet sträckte sig till klockan fem på eftermidddagen, manade fackledarna arbetarna att gå hem redan vid fyratiden. Tio minuter efter att fackföreningarna lämnat demonstrationen, anlände tusentals kravallpoliser. Kravallpolisen CRS, som är ökänd för sin brutalitet, såg i sin utrustning ut som en blandning av medeltida riddare och robotar.

Av de flera tusen ungdomar som blev inringade tappade till slut några hundra tålamodet, och kastade några stenar mot CRS-polisen, vilket besvarades med en stormning och ett hav av batongslag. Därefter jagades demonstranterna in i gränder och smågator, där de angreps av BAC-polisen, en icke-uniformerad polisstyrka.
Demonstrationerna den 4 april var ändå en väldig styrkeuppvisning, som gav mersmak. Det var kampen som tvingade högerregeringen att backa.


Nikolaj Cyon, som tillsammans med två andra RS:are var i Frankrike den historiska kampdagen 4 april.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!