Blev överfallen av tonåringar – dog

2010-02-17 14:27:30
I helgen skedde ytterligare ett oprovocerat ungdomsmord i Göteborg. 24-åriga Per Nordkvist överfölls av fem ungdomar vid bankomaten i Länsmansgården. Han dog på operationsbordet av skadorna han fick. Fem personer i 15-18-årsåldern har anhållits misstänkta för mordet.

Överfallet har upprört boende i både Länsmansgården och närliggande Biskopsgården.
Denna händelse måste bli en väckarklocka för vad som håller på att hända. Det ökade våldet sker mot bakgrund av ett hårdare samhällsklimat. Det är inte länge sedan 18-åriga Nancy Tavsan mördades i Hjällbo på väg hem från en fest.
Åtgärder för ökad delaktighet och trygghet hos ungdomar mås­te prioriteras. Frustrationen över arbetslöshet, bostadsbrist och nedskärningar resulterar i fattigdom, hopplöshet, psykiskt lidan­de och kriminalitet, vilket ofta tar sig uttryck i våld och skadegörel­se. Det är därför viktigt att arbeta förebyggande och sätta in ­insatser tidigt för att unga som har sociala problem inte ska hamna i tyngre kriminalitet.

Gärningsmännen är unga, endast 15-18 år gamla och redan kända av polisen. Det är viktigt att kunna identifiera och agera mot tidiga tecken när en ung människa håller på att hamna snett. Genom att satsa på skola och fritidsverksamhet kan man hjälpa ungdomar i ett tidigt skede och motverka rekryteringen till de grövre kriminella gängen.
Nedskärningarna inom skolan och utarmningen av våra förorter är den främsta anledningen till den utveckling vi ser. Svaret är in­te fler poliser utan att skapa ett samhälle där barn och unga känner framtidstro och trygghet. En politik mot klassamhället och de klyftor som skapar våld, utslagning och kriminalitet.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!