Förra veckan lämnade Fastighetsägarna Stockholm förhandlingarna om ett ramavtal för 2016 års hyror. Det fick Hyresgästföreningens ordförande Simon Safari att ryta till i Hem & Hyra: ”Vill de ha revolution så står vi på barrikaderna” – ett uttalande som han stod fast vid på ett större hyresgästmöte i Dalen i Stockholm samma kväll.
–Ni bor i ett bolag som har gott om pengar, med en soliditet på 75 procent av 1,5 miljarder kronor. Svenska Bostäder är med i Fastighetsägarföreningen och precis som dem kräver Svenska Bostäder 2,3 procent i hyreshöjningar 2016. Det går vi inte med på. Det är inte alls så att vi inte har lagt något bud – som de påstår. Vårt bud ligger fast: noll kronor i hyreshöjning. Vi kommer att stå på barrikaderna. Jag har kallat på revolution i media och det står jag för. Vi kommer att uppvakta antingen stadshuset eller bolagen tillsammans med alla våra medlemmar – så som en folkrörelse ska byggas – underifrån. Det borde ha gjorts för länge sedan, sade Simon.
Som svar på en rak fråga klargjordes att det var frågan om en riktig demonstration den här gången, och inte som förut angående Allbolagen när Hyresgästföreningen demonstrerade ”på nätet”. Demonstrationen ska äga rum innan jul. Mer har de inte hunnit planera, men vi kommer att få information.
Nu gäller det att hålla ett riktigt högt tryck underifrån från oss medlemmar, för när undertecknad några dagar senare ringde och frågade om revolutionen, som blev en demonstration, var det snarare en annons det handlade om. Nu var det en demonstration som hade utlovats och självklart kommer medlemmarna att bli besvikna om Hyresgästföreningen viker sig utan att använda den kraft som de tiotusentals medlemmarna utgör. Min tolkning nu är att det kanske blir en demonstration. Det behövs hur som helst verkligen en. Angelica Giovanna Rebbechi, ordförande för Lokala Hyresgästföreningen Hasselgården, menar att det verkligen är viktigt att demonstrera den här gången och även att kampanja för det: Knacka dörr och stå i centrum och dela flygblad.
– Det fungerar inte att hyrorna höjs mer. Vill de få bort oss hyresgäster till förmån för folk med högre inkomster? Det handlar om segregation, sade hon.
Tillbaka till hyresgästmötet och de kraftfulla argumenten som Yngve Sundblad, ordförande för förhandlingsdelegationen (de förtroendevalda från Hyresgästföreningen som förhandlar med Svenska Bostäder), förde fram:
– Det har varit fyra år av mest vatten och mindre vin, att leda de här förhandlingarna. Fastighetsägarna vet inget om allmännyttiga bostadsbolag. De allmännyttiga ska enligt lag ta hänsyn till hyresgästernas ekonomi, men det struntar de i. I förhandlingarna använder de som argument vad andra hyresvärdar i området tar ut i hyra, vilket är ointressant. Vi pekar på den interna ekonomin i bolaget och på de stora vinster de gör. De överfyllda kassakistorna ger inga som helst argument för hyreshöjningar.
Även Ragnar von Malmborg deltog i diskussionen. Han brukar ofta förse den faktafyllda tidningen Hyrespressen med bra argument. Där kan en bland annat läsa att den direkta vinsten i de tre kommunala stockholmsbolagen är 760 miljoner kronor (före skatt, exkulsive försäljningar), motsvarande 15 procent av bostadshyrorna. Lägger man på den indirekta vinsten (avskrivningar – vinst som inte beskattas) blir det 36 procent av bostadshyrorna, vilket är 2 000 kronor i månaden för två rum och kök.
Hyrespressen har också räknat ut att medianhyresgästen i Stockholm har en inkomst på 18 700 kronor per månad, medan snitthyran är 6 350 kronor per månad. Mycket kvar att leva på är det inte.
– Hyresrätten diskrimineras av skattesystemet och politiken. Räntesubventioner och ROT (båda kan tas ut enbart av bostadsrättsinnehavare och villaägare) kostar staten 45 miljarder kronor per år. Det betyder att varje hyresgäst subventionerar villaägare och bostadsrättsägare med 9 000 kronor om året, avslutade von Malmborg mötet. ■