Hatattack mot romsk utställning döms ut som ”pojkstreck”

2015-11-11 11:14:15

foto: Marie-Louise Weise
Hatbrott mot romsk utställning i Borås döms ut som pojkstreck.

Utställningen Vi är romer om romer liv och historia utanför Kulturhuset i Borås har vandaliserats. Trots det uppenbara hatbrottet kallas det enbart för ”pojkstreck” av polisen.

På den romska utställningen har någon eller några målat bokstaven Z. Att det inte handlar om något ”pojkstreck”, utan en ideologisk och rasistisk attack, är tydligt. Under förintelsen i Auschwitz-Birkenau under andra världskriget tatuerade nazisterna in bokstaven Z (som i zigenare) på romernas underarmar. Små barn tatuerades på låret för att bokstaven skulle bli tillräckligt synlig.
Förtryck och fördomar mot romer har varit vardagen för befolkningen under hela dess tusenåriga historia i Europa. Det var inte bara nazisterna som hade speciella ”zigenarlagar”.

Diskriminering, förföljelse och mord har snarare varit regel än undantag. Runt om i Europa, inte bara i Tyskland, registrerades romer på särskilda listor och var tvungna att bära särskilda identitetshandlingar. Det var just denna registrering som sedan möjliggjorde nazisternas snabba industriella folkmord.

Att polisen inte tar detta på allvar är allvarligt, men inte förvånande.Registrering och diskriminering av romer är något som än idag pågår inom den svenska poliskåren.Det mest uppmärksammade är det romska registret som avslöjades inom polisen i Malmö, vilket senare ledde fram till en vidare debatt där fler klev fram och vittnade om attityden inom poliskåren.
Jeanette Larsson, tjänstledig från polisen för att föreläsa i värdegrundsfrågor, avslöjade att ”Romer lades i särskilda lådor märkta ’Z’ eller ’Zigenare’” och att ”övriga misstänkta var sorterade efter födelsedatum”.  

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ser allvarligt på polisens nonchalans inför attacken mot utställningen i Borås. Det visar att kampen mot rasism och fascism inte hör till historien, utan är högst aktuell idag.
Attacken i Borås sker samtidigt som polisen har rivit det romska lägret i Malmö, Sverigedemokraterna driver en kampanj mot romer, Moderaterna driver på för tiggeriförbud och flyktingförläggningar samt de som står upp mot rasism utsätts för brandattentat.

Det är inte svårt att dra paralleller till 1930-talets Europa om vad som nu sker. Socialisters lärdomar är att vi måste bjuda motstånd nu innan det är för sent. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!