Boden: Demonstrera för asylrätten 4/4

2009-04-01 17:30:27
Det behövs en ny asylrörelse, likt den för flyktingamnesti och apatiska barn 2005. Därför har nu nätverket Asylrörelsen Norrbotten bildats.

Sveriges flyktingpolitik blir allt mer brutal och omänsklig. Mer resurser satsas på att spåra och utvisa flykting­ar till länder varifrån det hela tiden kommer rapporter om krigstillstånd, förtryck och social misär. Asylrätten i Sverige är i praktiken avskaffad, oavsett vad som står i lagen.
En ny asylrörelse behövs, liknande den som fanns för flyktingamnesti och apatiska barn 2005. Därför har nätverket Asylrörelsen Norrbotten bildats. Det är ett nätverk där asylsökande och organisationer som arbetar för asylrätt kan samarbeta.

– I media får vi höra att allt är så bra i vårat land. Politiker pratar om att asylsökande kommer hit med falska papper. Men verkligheten är en helt annan. Vi flyr från hem och familjer för att situationen för oss inte är trygg i Irak, säger Raghad Al Chaderchi från Irak.
– När vi kommer hit behandlas vi inte mänskligt av myndigheterna. Vi får inte jobba, inte ha ett eget bankkonto och så vidare, säger Georgy Morozov från Uzbekistan.
– Vi får känslan att svenska regeringens ekonomiska avtal med den irakiska regimen är viktigare än mänskliga rättigheter, säger Hameed från Irak.

Med den ekonomiska krisen hotar massarbetslöshet och stora nedskärningar i offentliga sektorn. Moderaterna vill nu ytterligare skärpa den redan omänskliga flyktingpolitiken. Detta för att man vill vända blickarna från krisen och splittra kampen underifrån. Istället behövs det enad kamp för rätten till jobb, skola, vård och så vidare till alla – svenska medborgare som asylsökande, tillsammans med kamp för återinförandet av asylrätten. Lördag den 4 april anordnas en demonstration i Boden för rätten till asyl.

Johanna Evans

Demonstrera för asylrätten!

Lördag 4 april kl 13.00
Medborgarplatsen, Boden
Arr: Asylrörelsen Norrbotten

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!