Riskkapitalet hotar vården

2009-04-01 17:24:34
Tidningen Kommunalarbetaren rapporterar att riskkapitalbolag i det tysta har tagit över en stor andel av den offentliga sektorn i Sverige. Systemet med upphandlingar av kommunal verksamhet har blivit en guldgruva för de stora vårdbolagen som Attendo, Carema, Aleris och Capio, som alla ägs av riskkapitalister.

Ett av de största riskkapitalbolagen är Nordic Capital som äger Capio, som bland annat driver S:t Görans sjukhus, och Falck Ambulans, som exempelvis driver all ambulanssjukvård i Stockholms län. Gemensamt för riskkapitalbolag är att de köper och säljer företag med lånade pengar. De har stora krav på avkastning, vilket leder till neddragna kostnader, exempelvis när det gäller personaltäthet.
Attendo hade år 2007 långfristiga skulder på 4,1 miljarder kronor. Förra året slutade för före- tagets del med en förlust efter skatt på 200 miljoner kronor, med de stora räntekostnaderna som en viktig orsak till detta.

De flesta riskkapitalbolag har sitt kapital i fonder i de så kallade skatteparadisen, som Jersey och Guernsey. Först när pengarna tas till Sverige kan de beskattas. Detta gör också att det finns en bristande insyn i dessa bolags äg­arstrukturer och förmögenheter. Enligt Dagens Nyheter har de statliga AP-fonderna satsat 50 miljarder kronor i riskkapitalisternas fonder, trots att de fortfaran­de granskas av skatteverket. I fjol visade Veckans Affärer hur sex riskkapitalister hade delat på 9,2 miljarder kronor, samtidigt som de bara hade deklarerat för sammanlagt 426 miljoner kronor i förmögenhet.
Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!