Anledningen till detta är att Hamnledningen helt stängt ute Hamnfyran i förhandlingarna gällande 130 varslade arbetare och i stället valt att förhandla med Transportarbetarförbundet som företräder mindre än en femtedel av arbetarna i hamnen.
Majoriteten varslade är anslutna till Hamnarbetarförbundet och Hamnfyran organiserar över 80 procent av Göteborgs Hamnarbetare.
Beslut om den veckolånga strejken som träder i kraft på måndag den 20 april fattades på ett medlemsmöte i slutet av förra veckan.
Utöver strejk har man också varslat om övertid- och nyanställningsblockad.
Hamnarbetarförbundet har begärt kollektivavtal med Göteborgs Hamn, detta för att garanteras rätten att få företräda sina medlemmar i förhandlingar.
I februari varslade Göteborgs Hamn 130 kollektivanställda p g a övertalighet, men om man ser till verkligheten för dem som arbetar i hamnen, så vittnar arbetarna till Offensiv om att det fortfarande finns för mycket att göra i förhållande till antalet anställda.
Resultatet har blivit övertidsarbete och extrainkallad personal på plats. Detta har varit verkligheten, även dagen då varslet kom.
Varslen till arbetarna, situationen i hamnen, och att majoritetsfacket nu helt har stängts ute från diskussioner gällande övertalighet, schemaomläggningar, utbildningslösningar och avtalspensioner, ses som en oerhörd provokation bland arbetarna.
Hamnfyran får heller ingen möjlighet att följa upp och delta i processen kring medlemmarnas totala ar- betstid och om den verkligen har sammanräknats i enlighet med LAS (Lagen om anställningsskydd).
Hamnfyrans stridsåtgärder kommer också i samband med kommunens privatiseringsplaner för hamnen.
– Man använder privatiseringen som ett hot mot oss och vill ge sken av att allt redan är spikat, men den frågan är långt ifrån klar, säger Peter Annerback, ordförande i Hamnfyran till Offensiv.
Att ett kommunalt bolag beter sig på det här sättet upprör.
– Folk är jävligt förbannade på det som pågår. Fruktansvärt odemokratiskt att stänga ute den stora massan på det här sättet, avslutar Anner- back.
Rättvisepartiet Socialisterna ger allt stöd till hamnarbetarnas kamp mot varsel, privatiseringar och för Hamnfyrans rätt att företräda sina medlemmar.
Nu behövs det utåtriktade aktioner, där allmänheten och andra arbetargrupper kan ge sitt stöd.
Johannes Lundberg