Boden: Privat vård blev för dyr

2012-09-13 10:10:59
S-styret i Boden har nu upptäckt att LOV (lagen om val­frihet) och privatiseringarna av äldrevården blivit en tapp­kran på kommunens ekonomi. Nu vill politikerna säga upp privat hemtjänst och radera LOV från kommunen.

Ungefär ett halvår efter valet, då den rödgröna alliansen segrade, upptäck­te man att kommunens ekonomi var ett sjunkande skepp och som ­vanligt försökte man ösa med stora nedskär­ningsskopan. Lärare sparkas, skolor läggs ner, vårdpersonal sparkas, vård­platser stängs, lekparker rivs. Ja, ­listan är lång. Men åtgärdade man felen eller grävde man sin egen grav?
Samtidigt som man kastade barnen på hög i trånga skolor för att komma undan lokalhyror, fortsatte man privatiseringarna som Moderaterna påbörjade. Men nu har man plötsligt vaknat i gropen man har grävt åt sig själv.
Privatiseringarna kostar för mycket. Det är slutsatsen som Socialdemo­kraterna nyligen har dragit. Därtill har S lagt fram förslag om att LOV ska dras tillbaka och att kontrakt med privata vårdföretag t ex i hemtjänsten (däribland skandalbolaget Carema) ska sägas upp.
Innan sommaren, när S-ordföranden i socialnämnden klubbade igenom att Carema skulle få bedriva hemtjänst, hänvisade han till just LOV som anledning till varför de inte kunde neka Carema. Men sent ska syndaren vakna, som det heter.

Kan Socialdemokraterna vara
ett alternativ till högerom alliansen?
Sedan S vann kommunalvalet har man genomfört fler och hårdare nedskärningar än vad M gjorde under två mandatperioder tidigare. Samtidigt som man nu vill riva upp privatiseringarna, rustar man upp en av de nedlagda skolorna för att omvandla till kontor för kommunens byråkrater. Så länge byggnaden var skola vägrade man göra renoveringar, vilket visar Socialdemokraternas verkliga färg.

Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!