Bok och filmtips om Göteborg2001

2006-07-28 15:20:33
Göteborgskravallerna och processerna av Erik Wijk är den mest omfattande sammanställningen, en uppslagsbok som helt bygger på vittnetsmål, presscitat, domslutsprotokoll, rikspolisstyrelsens rapport och organisationers egna program. Wijk har även skrivit Orätt – Rättsrötan efter Göteborg, som kom 2003.
Anders Svensson, som har hela sin rapport tryckt i denna bok, skriver tyvärr felaktigt att Antikapitalistmarschen försämrade för Göteborgsaktionen och ledde till förstörelse och kravallerna på Avenyn.
Detta besvaras i Hotet som inte fanns mot EU-toppmötet – Den offentliga lögnen om Berzeliigatan och Antikapitalistmarschen skriven av Tord Björk. Han hade ledande funktioner i Göteborgsaktionen men inte i Antikapitalistmarschen. Bl a flera polisvittnen bekräftar att polisen startar våldet.
Sanningen om Göteborg, Offensiv 454, 21 juni 2001 är ett extra nummer av Offensiv fullspäckat med bilder och vittnesmål skrivna direkt på plats. Även flera ledaranalyser, om medias roll, bakgrunden till demonstrationerna, rörelsens framtid och om vad EU beslutade.
Marxismen Idag nr 20, RS teoretiska tidkrift, ett år efter toppmötet, innehåller en marxistisk analys av vad som hände, staten, globaliseringsrörelsen, Ådalen 1931, mm.
Göteborgskommittén är statens utredning angående Göteborg, SOU 2002:222, gjordes av en kommitté ledd av f d statsminister Ingvar Carlsson. De 800 sidorna ger bra källmaterial. Göteborgskommittén konstaterar att polisen använde övervåld och inte var situationen mogen. Håkan Jaldung kritiseras men polismyndigheten, justitieministern och regeringen går fria. Utredningen föreslår att polisen ska utrustas ytterligare enligt polisens egen önskelista: pepparspray, distansbatonger, elpistol, tårgas, vattenkanoner och maskeringsförbud.
Terrorister – en film om de dömda, av Stefan Jarl och Lukas Moodysson, Folkets Bio, kom två år efter toppmötet då debatten tystnat för länge sedan. Många av de som genomgående av polis och politiker kallades terrorister satt fortfarande inlåsta. I denna film har de oskyldigt dömda fått en röst. Oerhört gripande.
Uppdrag granskning Janne Josefsson gör själv repotaget som handlar om skotten mot Hannes Westberg. ”Jag höll på att dö. De första två dagarna sa läkarna till mina föräldrar att inte hoppas för mycket. Två gånger opererade de mig över tio timmar och jag fick över 100 liter blod” berättar Hannes själv. Att ett tv-program lät offer för polisvåldet, två månader efter toppmötet, komma till tals väckte ett ramaskri från etablissemanget men var viktigt för att vanligt folk skulle kunna börja ta in vad som hänt. Sedan kom uppföljande reportage om hur polisen tappade bort filmbevis mot sig själva o s v.
När världen kom till Göteborg – Om våldet och dess möjliggörare är en underbar liten skrift av Hanne Kjöller, ledarskribenten på Dagens Nyheter som helt ohämmat spyr ut sitt hat mot demonstrationer, blottlägger sin okunskap, drar alla över en kam, våldstämplar och målar i svartvitt på ett löjeväckande sätt.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!