Borås Pride: Kärlek, medvetenhet och kamp

2016-07-06 11:10:27

foto: RFSL Borås
Den första Pridefestivalen någonsin i Borås samlade tusentals.

Under vecka 26 hölls Borås första Pridefestival någonsin. Temat var ”Bryt dig fri från normer” och hela staden präglades under veckan av kulturyttringar, mötesplatser och diskussioner kring detta tema.

Betoningen låg på kulturyttringar med queerperspektiv, idéella organisationer och aktiviteter med syfte att ge hbtqia-­personer utrymme och trygga mötesplatser samt att synliggöra denna grupp för en bredare folkmassa – både med glädjeämnen och med ett lite mörkare perspektiv. Bredden av aktörer och nivån på medvetenheten hos vissa försäkrade att det inte glömdes bort att människor lider och avlider på grund av det förtryck som finns mot personer utanför heteronormen.
Rättvisepartiet Socialisterna var på plats i parken med tält och bokbord. Vårt matrial inledde många givande diskussioner och det fanns ett sug efter politiska svar till
hbtqia-frågor.

Att Prideparken låg i stadsparken, som utgör en naturlig gångväg mellan olika delar av staden, gjorde att personer som normalt sett inte vågade eller tänkte tanken att besöka en Pridefestival ändå möttes av mängder med positiv hbtqia-energi. Bland annat träffade Offensiv en boråsare i 80-årsåldern som levt hela sitt vuxna utan att våga komma ut som homosexuell.

Under lördagens Pridetåg, som enligt uppgift utgjordes av 3 000 personer, märktes tydligt en antirasistisk stämning. Att boråsare ser att kampen för hbtq-personers rättigheter går hand i hand med kampen mot rasism är glädjande, och gav ett passande avslut till en Pridevecka som präglats av medvetenhet, glädje och stolthet.
Oscar Undevall Larsson, ordförande i RFSL Borås, kunde på den avslutande festen meddela att det förhoppningsvis blir ett Borås Pride även nästa år.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!