Borg straffar sjuka och arbetslösa

2009-09-16 17:18:50
– Regeringens politik är helt ologisk. De säger att de ska ge arbetslösa ”en morot” för att jobba men det enda de gör är att straffa arbetslösa. Det känns på att det pågår en hetsjakt på arbetslösa, säger Magnus Lindholm, arbetslös och för närvarande en av 58 000 långtidsarbetslösa inskriven i Jobb- och utvecklingsgarantin (JUG).

Regeringen lovade 300 000 nya jobb i valet 2006. Nyliberalismens extrema marknadsanpassning har istället lett till en fördjupad global kris för det kapitalistiska systemet där 300 000 färre snart har ett arbete. I slutet av augusti var 380 000 öppet arbetslösa eller i åtgärd.

– Enda skillnaden med JUG:en är att vi inte syns i statistiken. Och att privata företag kan vara arrangör istället för AMS. Att privata företag gör vinst på arbetslösa är fel, även om AMS är långt ifrån perfekt. Privata bryr sig bara om vinsten och få pengar. Om det är lönsammast med tillfälliga jobb så inriktar de sig bara på det. Det finns ingen långsiktig plan för hur utveckla arbetslösa så att de kan få ett jobb.
– Regeringens försämringar märks mest på A-kassan och fackavgiften. Det är högre avgifter. Trots att jag bara har ett litet deltidsjobb betalar jag 500 kronor i månaden. Dessutom har de sänkt min ersättning till 65 procent. Jag får sitta och pussla för att få ihop till att betala räkningarna. Hyran äter upp mer än halva min inkomst efter skatt.

Regeringens attacker på arbetslösa och sjuka syftar till att försvaga alla arbetares ställning gentemot kapitalet och arbetsköparna. Nu behövs en verklig ”fight back” underifrån av alla som vill kämpa för att bekämpa högerpolitiken.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!