Borgarna flyr verkligheten

2012-06-14 00:31:41


Mattias Bernhardsson talar i Haninge kommunfullmäktige.

– Jag häpnar, sa kommunstyrelsens ordförande Martina Mossberg (M) efter att Rättvisepartiet Socialisternas (RS) budgetförslag hade presenterats på Haninges kommunfullmäktige. Själv presenterade hon en budget som innehåller nedskärningar på nära 100 miljoner kronor.

Rättvisepartiet Socialisternas budgetförslag innehöll öronmärkta satsningar på 170 miljoner kronor för bland annat återanställning av perso­nal i för- och grundskola, ­kvinnojour och skyddade boenden, fler anställda, höjda lägstalöner för kommunanställda och omvandling till heltid, fler fritids- och timledare och längre öppettider för fritidsgårdar.
Dessa och andra satsningar hade varit möjliga genom att: överskottsmålet/vinstkravet på 2 procent på alla nämnder tas bort, den oansvariga skattesänkningen dras tillbaka, personalen får makt och inflytande, sänkta politikerlöner och arvoden, de skenande utgifterna för representation och konferenser dras ned och om vårdnadsbidrag avskaffas.
Men i borgarnas verklighet är dessa utgifter ”livsviktiga” medan satsningar på personal och kommunal verksamhet är ”slöseri”.
När Robert Noord (S) tackade den borgerliga majoriteten under budgetdebatten ”för ett väl fungerande samarbete” hade han lika gärna kunnat presentera sig som lobbyman för vilken riskkapitalist som helst.
En del av orsaken till att sossarna också försvarar vinster i vård och i skola är att deras egna politiker tillhör dem som gör just vinst på privatiserad verksamhet.

Borgarstyrets standardsvar på alla krav på mer resurser – ­Haninges skola och omsorg har fått blöda mer än andra – är att ”resurser och personaltäthet inte påverkar kvaliteten”.
Det finns stora problem med verklighetsuppfattningen bland de styrande. Socialnämnden står inför en oemotsvarad slakt på livsnödvändig verksamhet. Men det märks inte när borgarpolitikerna en efter en går upp i debatten om just Socialnämndens budget. Det ena svulstiga och klämkäcka talet om hur bra Haninge är avlöser det andra med superlativ och beröm. Folkpartiets Pia Lublin ville minsann satsa på missbruksvården, fick vi veta från talarstolen där hon avslutade med att yrka bifall till en budget som innebär nedskärningar på bl a just missbruksvård.
I vår budget och verksamhet har vi visat att RS skiljer sig från alla andra partier.
Till skillnad från Vänsterpartiet nöjer vi oss inte med att bara att ­säga att vi är emot skolnedskärningen eller skollunchavgiften – Rättvisepartiet Socialisterna är partiet som genom organisering underifrån stoppar skolnedskärningen och tvingar kommunen att avskaffa skollunchavgiften.
Rättvisepartiet Socialisternas valda representanter är de enda som lever på arbetarlön – vi är ett socialistiskt arbetarparti som bygger motståndet på skolor och arbetsplatser.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!