Borgarna och klimatkrisen

2013-06-20 13:37:04
På Haninges kommunfullmäktigemöte den 10 juni skulle en klimat- och energistrategi för Stockholms län diskuteras och godkännas. Det lagda förslaget baserades på samma marknadslösningar som under lång tid redan har visat sig inte alls minskar utsläppen, flera av dem t o m förvärrar klimatkrisen med smältande isar, matbrist och flyktingströmmar som följd.

Inget parti utom Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ville begära ordet och diskutera innehållet. Från Moderaterna till Vänsterpartiet, satt ledamöterna med fingret på ja-knappen och väntade på omröstning. Även det s k Miljöpartiet hade varken i kommunstyrelsen, nämnderna eller under gårdagens kommunfullmäktige några invändningar.

I mitt anförande kritiserade jag bl a handeln med utsläppsrätter (som har ökat utsläppen), skogsplantering på nedlagd jordbruksmark (som är rent räknefusk och dessutom har ökat övergödningen av sjöar) och systemet med elcertifikaten (som låter hushållen betala istället för elbolagen) – d v s alla de beståndsdelar som återfinns i högerns klimat- och energistrategi för Stockholms län. Jag pekade också på effekterna av högerns klimatpolitik globalt, något som fick Elisabeth Sandberg från Centerpartiet att begära replik:
– Jag tycker i alla fall att det är väldigt bra med en länsöverskridande strategi. Du pratar om Kina och mangrove-träsk, men jag hittar inget av detta i klimatstrategin…

Jag hade förvisso inte sagt ett ord om mangroveträsk, men hade likväl kunnat prata om det också. Det kändes som om jag begärde replik i en förskoleklass när jag försökte förklara att klimatpåverkan är något globalt. Om klimatstrategin hade innehållit byggandet av 50 kolkraftverk i länet … hade Centern då röstat för ’då det ju är så fint med länsöverskridande strategier’? Jag frågade Sandberg vad Centerpartiet ansåg om handeln med utsläppsrätter och elcertifikatsystemet. Som svar tillbaka fick jag:
– Vill du diskutera elcertifikat får vi göra det en annan gång…

Ibland är avstånden mellan politikers verklighetsuppfattning och den verkliga världen så stor att man inte vet om man ska skratta eller gråta. Som när Marin Tomic (M) talade om problemen med förorenade vattendrag och sjöar och sedan med ett leende lade till: ”Men inte här i Haninge!” Förklaringen: För att Haninge kommun har budget i balans(!)

”Då har han aldrig badat i Vedasjön”, suckade min RS-kollega Lina Rigney Thörnblom. Faktum är att bara för några veckor sedan hittades tusentals döda fiskar i både Vedasjön och Vädersjön i utkanten av Tungelsta. De övergödda sjöarna är ett stort problem för kommunen, men inte för Moderaterna.

När politiker säger fina ord om klimatet och talar om storslagna mål de ska uppnå finns det alltid skäl att tvivla. Ett tips: Fråga tillbaka vad deras politik har lett till för utsläppsminskningar konkret. Svarar de återigen med vad de har för storslagna mål, så upprepa frågan. Du kommer inte att bli besviken över förvåningen i deras ansiktsuttryck.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!