Borgs nya attack på pensionärerna

2011-08-24 16:33:59


Image 988

Med en annalkande ekonomisk kris skrotar regeringen den utlovade skattesänkningen till pensionärerna. Det är ytterligare en signal på vilka högerregeringen och finansminister Anders Borg anser ska betala krisen.

Landets 1,8 miljoner pensionärer har haft två år med sänkta pensioner, 4,3 procent i år och 3 procent 2010. Det har betytt minskad pension med cirka 700 kronor i månaden för den vars pension är 10 000 kronor i månaden.
Sänkningen har motiverats med en ”automatisk broms” i pensionssystemet. Den infördes på 1990-talet av Socialdemokraterna och de fyra partier som idag är i regeringen.
Bromsen orsakas inte av pensionärer och pensioner utan av hur pensionsfonderna och landets ekonomi utvecklas. Det vill säga: det är bankerna, aktiebörsen och politikerna som avgör.

I vintras lovade regeringen en skattesänkning för pensionärer i höstens budget. Detta för att kompensera det faktum att Sverige är det enda landet där pensionärer har högre skatt än löntagare. Löftet skulle kosta 2,3 miljarder, vilket motsvarar cirka en hundralapp i månaden per pensionär.
Men med oro på börsen och nya risker för bankerna väljer regeringen att slopa pensionärernas skattesänkning.
Hur högerregeringen nu behandlar pensionärerna är en varning till alla. Finansminister Anders Borg har varit pådrivande för att tvinga fram sänkta löner i Grekland och stängda sjukhus i Lettland.
Regeringens politik beror inte på enskilda elaka politiker. Det är det kapitalistiska systemet som ligger bakom och måste avskaffas.

Högerpolitiken slår hårdast mot pensionärer, sjuka, arbetslösa och lågavlönade. Det behövs gemensam kamp från alla arbetare och unga för att försvara villkoren för alla.
Pensionerna är en av många rättvisefrågor som demonstrationen den 14 september handlar om.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!