Saab mot konkurs

2011-08-24 15:46:47
Saab står på konkursens rand, samtidigt som företagsledningen och ägarbolaget Swedish Automobile i ett pressmeddelande förklarar att de inte kan garantera att augustilönen betalas ut i tid.

Skälet uppges vara att pengar som utlovats av investerare inte kommit in i tid. Samtidigt har kronofogden sedan onsdagen den 17 augusti börjat med en utmätning av Saabs tillgångar då Saab inte kunnat klara två betalningar på 163 miljoner. 800-900 miljoner i ytterligare skulder är också på väg till kronofogden.
Av de fyra underleverantörer som vänt sig till kronofogden står IAC för nästan hälften av fordringarna.
– Då mäter vi ut pengarna, även underleverantörerna har folk anställda, svarar Kronofogden i Uddevalla på en direkt fråga om vad man gör om man hittar kontot för lönepengarna.
Samtidigt som Saab desperat fortsätter sin jakt på nya finansiärer har TV4 Nyheterna avslöjat mycket kraftiga höjningar av arvodena till styrelseledamöterna i moderbolaget Swedish Automobile.
Styrelsens ordförande herr Hans Hugenholtz får, enligt ett beslut på en extra bolagsstämma i maj då fabriken redan stått still i en månad, ett nytt arvode på 931 500 kronor. Detta efter en ökning med 633 procent – retroaktivt från det att Saab köptes 2010. Styrelseledamoten Maurizio La Noce får 611 163 kronor, en ökning med 415 procent, medan två andra tidigare oavlönade ledamöter får 450 000 var nu.

Saab har bemött proteststormen mot detta med påståenden om att pengarna inte har betalats ut ännu – vilket motsäger en tidigare uppgift från Dagens Industri om att 40 miljoner betalts ut till Swedish Automobile för bolagets styre.
För ”det fantastiska arbetet som räddade Saab” har Victor Muller gett sig själv 14 miljoner, inklusive Spykeraktier.
Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!