Brakförlust för Merkels CDU

2012-05-18 09:56:10
Söndagens (den 13 maj) val i Tysklands befolkningsrika­ste delstat Nordrhein-West­phalen slutade i ett rejält valnederlag för de regerande Kristdemokraterna (CDU).

CDU, som leds av förbundskansler Angela Merkel, gjorde sitt sämsta val någonsin i Nordrhein-Westphalen. Partiet fick bara 26 procent och backade med hela 9 procent­enheter.
Socialdemokraterna (SPD) vann nära 40 procent av rösterna och De gröna (Miljöpartiet) fick dryga 11 procent. Dessa två partier har därmed en klar majoritet i delstatens parlament, men om de kommer att regera tillsammans är ännu en öppen fråga.
Piratpartiet, som har fått vind i seglen på grund av missnöjet med de etablerade partierna och deras politiker, fick 8 procent och tar för första gången plats i delstatens parlament.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!