Brasilien: Försvara arbetsrätten

2015-04-23 16:59:47




Den politiska krisen i Brasilien fortsätter. Manifestationer hålls både av högern och vänstern, även om högerns demonstrationer den 12 april var betydligt mindre än den 15 mars. Korruptionsskandalerna fortsätter, med nya detaljer som uppdagas dagligen, likt en dålig såpopera.

 

I förra veckan häktades kassören i socialdemokratiska PT (president Dilmas parti), misstänkt för inblandning i korruptionsskandalen kring den statliga oljejätten Petrobras. Samtidigt pågår en viktig kraftmätning om ett lagförslag – PL 4330 – som kommer att underminera arbetsrätten och som skulle kunna provocera fram den första generalstrejken på årtionden.

 

Den 12 april gick högern ut på gatorna i en ny landsomfattande protestdag mot regeringen. De olika utomparlamentariska högerorganisationerna vill att Dilmas regering ställs inför riksrätt. En mer reaktionär minoritet i manifestationerna krävde att militären ska gripa in och avsätta regeringen.

Likt den förra protestdagen var det främst den vita medelklassen som gick ut på gatorna, driven av en opposition mot regeringen och med korruptionen som huvudfråga. Men denna gång var deltagandet betydligt mindre. Den största demonstrationen var återigen i São Paulo där 100 000 demonstrerade, jämfört med 210 000 demonstranter den 15 mars.

 

Icke desto mindre var det stora manifestationer och stämningen var tydligare för att fälla regeringen, vilket har fått det borgerliga oppositionspartiet, PSDB, att skruva upp tonläget mot regeringen och hota med att inleda en rättsprocess för att avsätta Dilma.

 

Men frågan är inte helt enkel för PSDB, som satt i regeringen under åren 1995-2002. Partiet ser sig som det alternativa statsbärande partiet till PT och vill undvika en alltför djup konstitutionell kris, som dessutom skulle fördjupa den ekonomiska krisen. PSDB:s taktik är att åderlåta regeringen och säkra en valseger år 2018, då den ännu mycket populära Lula från PT (tidigare president) väntas kandidera på nytt.

 

Att ta över regeringsmakten nu skulle göra att PSDB skulle få bära skulden för den åtstramningspolitik som regeringen nu genomför. Därför tvekar ledarna i frågan om riksrätt, samtidigt som de inte kan avvisa kravet helt och därmed riskera att förlora stöd från de som har gått ut på gatorna. Högerpartiet PMDB, som är PT-regeringens viktigaste partner, har inte samma strategiska betänkligheter. De räknar med att dela makten, oavsett vem som vinner. PMDB har vice presidentposten och talmännen i både senaten och representanthuset. Representanthusets reaktionäre talman, Eduardo Cunha, använder sin position för att vrida dagordningen högerut.

Han har plockat fram lagförslaget PL 4430 från år 2004 för utvidgad, avreglerad outsourcing. Idag får företagen bara lägga ut kringverksamhet på underleverantörer, som städning, personalrestaurang och säkerhet.

 

PL 4330 gör att företagen kan outsourca kärnverksamheten i bolaget, till exempel att biltillverkare kan hyra in underleverantörer för att montera bilar. Dessutom skulle den offentliga sektorn genom lagförslaget få samma möjligheter.

 

I Brasilien finns 11 miljoner anställda hos underleverantörer. De har en mycket svagare ställning på arbetsmarknaden. Deras löner är i snitt 25 procent lägre och de drabbas av fyra femtedelar av alla arbetsolyckor.

 

PL 4330 är det senaste årtiondets allvarligaste hot mot arbetsrätten och har godkänts i en första omröstning i representanthuset. Det har väckt ett stort motstånd från landets arbetarrörelse. Inom PT finns ett omfattande motstånd mot förslaget. Det var bara PT och PSOL (det breda vänsterpartiet som LSR, CWI i Brasilien, ingår i) som enhälligt röstade emot förslaget i representanthuset. Samtidigt har Dilmas finansminister, Joaquim Levy, uttalat sig för förslaget.

 

Striden om PL4330 har också komplicerat Lulas och PT-ledningens strategi för att rida ut den nuvarande politiska stormen. Regeringen försökte att få CUT (motsvarande LO) och andra att inte demonstrera den 13 april, som ett svar på högerns mobilisering den 15 april, men misslyckades. Det såg dock ut som att CUT skulle ta ett steg tillbaka från gatorna inför protesterna i april.

I det läget tog PSOL och MTST (de taklösa arbetarnas rörelse, som är den rörelse som mest har mobiliserat till strid den senaste tiden, inte bara för bostäder, men också mot högerpolitiken) initiativ till en manifestation den 15 april i São Paulo, mot högern, regeringens attacker och PL 4330.

 

Hotet om att PL 4330 verkligen skulle gå igenom fick CUT att ansluta sig till protestdagen den 15 april, såsom resten av vänstern, med manifestationer runt om i landet.

 

Över hela Brasilien genomfördes vägblockader och aktioner, inklusive några korta strejkaktioner inom kollektivtrafiken, metallindustrin och andra sektorer.

 

I São Paulo marscherade tiotusentals i hällregnet. Protesterna gjorde att omröstningarna om PL 4330 i representant­huset sköts upp en vecka och nu vacklar till och med PSDB.

LSR menar att fackföreningsrörelsen måste utlysa en generalstrejk för att stoppa hotet mot arbetsrätten. Det är en viktig chans för att ena kampen och verkligen utmana högern. Men för att göra det måste den regeringsvänliga CUT-ledningen visa att om de menar allvar när den säger sig vara motståndare även mot PT-regeringens attacker, som försämringen av arbetslöshetsersättningen, sjukpenningen och änkepensionen.

 

Den politiska stormen lär fortsätta. Regeringen erkänner själva i sin budgetproposition att inflationen i år kommer att hamna på över 8 procent, långt över målet på 4,5 procent. Men även detta kan visa sig vara alltför optimistiskt, då vatten- och elkrisen kan eskalera bortom kontroll.

Regnperioden är nu över i São Paulo, som är landets ekonomiska motor, och vattenreservoarerna ligger 40 procent under nivån för ett år sedan, som redan då var rekordlåg. IMF räknar med att Brasilien kommer att ha en svag tillväxt under resten av årtiondet.

 

Korruptionsskandalerna fortsätter också att rulla. Den senast utpekade i skandalerna inom Petrobras är PT:s kassör, Vaccari, som har häktats misstänkt för att administrera inflödet av en del av mutorna som företag betalade för kontrakt med den statliga oljejätten och som tillföll PT.

 

Men en långt större skandal, mätt i pengar, har seglat upp. Det handlar om storföretag som köpte sig fria från miljardböter i skattebrottsmål hos det brasilianska skatteverket. Det har redan konstaterats att 18 miljarder kronor i skatteböter har skrivits av, men beloppet uppskattas kunna stiga till hela 57 miljarder!

 

Den skandalen har dock inte fått samma uppmärksamhet som Petrobrasskandalen, då de högerkontrollerade massmedierna hellre fokuserar på skandaler som slår direkt mot PT.

 

PT:s glansperiod är nu definitivt över, men dagens vänster är ännu för svag för att fylla tomrummet. Bygget av ett kraftigt vänsteralternativ, med ett socialistiskt program som kan utgöra ett verkligt alternativ till kapitalismens kaos, kris och orättvisor, kan ta tid, vilket vi har sett i svallvågorna på socialdemokratins kris i Europa. Det är utmaningen vi socialister står inför. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!