Budget utan verkliga satsningar

2008-09-28 18:33:40
Regeringen påstår att man satsar närmare 10 miljarder kronor under de kommande åren på infrastruktur. Men två tredjedelar av denna satsning gäller vägar och järnvägen får bara en tredjedel.
Det handlar om en finansiering av 20 vägprojekt och endast 9 järnvägsprojekt. I många fall rör det sig om nya pengar till vägprojekt som påbör­jats men som har blivit betydligt dyra­re än beräknat.

Under perioden 2009-2011
vill regeringen sälja ut statlig egendom, bland annat statliga bolag och aktiein­nehav, till ett värde av cirka 150 miljarder kronor.
Studenter går back med 900 kronor varje månad, men budgeten inne-håller inga förslag om höjda studie- medel.

I budgeten föreslår
regeringen att biståndspengar, alltså inga nya fpengar, ska betala för klimatinvesteringar i fattiga länder. Däremot finns det inga pengar avsatta för att minska utsläppen i Sverige.
– Det är inte de fattiga som ska betala för effekterna av de utsläpp som vi i den rika världen orsakat. Vi måste få till en stor satsning på stöd för minskning av utsläpp av växthusgaser i utvecklingsländer och stöd till anpassning till klimatförändringarna som går utöver biståndet, säger Svan­te Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i en budgetkommentar.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!