Bussolyckan i Sveg väcker många frågor

2017-04-12 23:15:56


Är det kommunala eller privata företag som ska köra bussar?

Tidigt på söndagsmorgonen den 2 april dör tre barn på väg till skidorten Klövsjö när den dubbeldäckade buss de åker med hamnar utanför vägbanan och välter ned i ett dike utanför Sveg i Härjedalen. 20 barn skadas, varav två fortfarande vårdas och skadorna är så allvarliga att de ännu inte kan kommunicera med omvärlden.

Tragedin och sorgen är idag gränslös för de drabbade familjerna och alla vänner som förlorat sina kompisar i så unga år. De och alla som tagit del av mardrömshändelsen via media frågar sig: hur kunde detta inträffa? Kunde olyckan ha undvikits?
Funderingarna har rört sig runt allt från bussens tekniska status, arbetstider – bussförarens form och framförande av fordonet efter många timmar bakom ratten, vägbanans skick, säkerhetsbälten med mera.
Det aktuella bussbolaget Bergkvarabuss hade redan innan olyckan granskats av Sydsvenska Dagbladet, som fått många oroliga och alarmerande insidertips från några av bolagets egna chaufförer och mekaniker. Dessa vittnar om ett systematiskt slarv där anmälda fel fixas kortsiktigt och billigt där det egentligen skulle behöva köpas in reservdelar. Chaufförer berättar att de ofta har fått tillbaka bussar med problemen oåtgärdade.
En mekaniker som jobbat i många år på Bergkvaras verkstad i Malmö säger till Sydsvenskan:
– Jag sätter mig aldrig i deras bussar. Aldrig! För jag vet hur deras reparationer går till.

Offensiv vill inte spekulera i orsakerna till bussolyckan eller vem som ska göras huvudansvarig till olyckan då vi inte har tillgång till alla fakta. Information samlas nu in av en rad utredare från Trafikverket, Statens haverikommission och polisen. Haverikommissionens utredning är mycket grundlig och förväntas bli klar först om ett år.
Åklagarmyndigheten delgav i förra veckan busschauffören att han är skäligen (lägsta graden) misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande av kroppskada och vållande till annans död. En rutinmässig åtgärd då man startar en förundersökning enligt åklagaren. En frågar sig ändå varför inte Bergkvarabuss också delges någon misstanke om brott när bussen har betecknats som ”ett problemfordon”, nyligen prickats två gånger i rad och getts ”körförbud” av Bilbesiktningen.
Bergkvarabuss är idag landets största privata bussbolag med över 1 000 anställda och 1 000 fordon i sin flotta. Fackförbundet Kommunal, som organiserar Bergkvaras chaufförer, hade redan före olyckan förberett en stämning av bolaget till Arbetsdomstolen då medlemmarna har haft stora problem med arbetsmiljön i företaget. Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal, säger till TT: – Många av våra medlemmar vittnar om pressade scheman, stress och en allmänt dålig arbetsmiljö.Och vi förbereder nu en ganska omfattande stämning i Arbetsdomstolen som gäller utlandsresor och beställningstrafik av det här slaget.

Utan att utdela någon förtida dom i det aktuella fallet anser Offensiv att kollektivtrafik ska drivas i samhällets regi och utan vinstmaximering som drivkraft. Idag jagar ju även statliga bolag som SJ vinster med hög prioritet. Underhållet av spår och tåg har därför kortsiktigt blivit mycket eftersatt och flera anställda varnar för den ökade risken för olyckor.
Jakten på vinster och att vinna upphandlingar av busstrafik med lägsta anbud pressar de anställdas arbetsmiljö och hälsa då körscheman och raster pressas maximalt.
Sydsvenskans granskning av Bergkvarabuss i Malmö avslöjar att även neddragning på fordonens underhåll är vanligt. Tillsammans ökar det risken för olyckor. Jakten på kostnader är förmodligen också orsaken till att vi busspassagerare fortfarande inte har fått säkerhetsbälten som är lika smidiga som de bälten som sitter i dagens bilar. Bältena har ofta vridit sig, fastnat eller så har låset krupit onåbart under eller mellan sätena. Detta gör att många passagerare idag felaktigt avstår från att ens försöka sätta på sig bältet.
I busschaufförernas arbetstid ryms inte heller att se till att bältena fungerar då de bland annat behöver all sin tid till att köra in tid på ouppnåeliga tidtabeller. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!