Mer till militären istället för mat

2017-04-12 23:15:56

foto: Wikipedia


I en värld som aldrig varit rikare och som aldrig producerat mer mat pågår för närvarande fyra allvarliga hungerkriser. Detta är inga plötsligt uppkomna kriser som drabbat länderna Sydsudan, Somalia, Nigeria och Jemen, utan dessa länder har under lång tid plågats av kapitalism krig, terror, fattigdom och klimatförändringar.

Sammanlagt är det minst 20 miljoner människor som hotas av döden på grund av svält i vad FN beskriver som den värsta humanitära katastrofen på 70 år. I Sydsudan rapporterar hjälparbetare om att barn äter löv för att om möjligt överleva. Men FN har knappt fått en tiondel av de pengar som man anser sig behöva för att förhindra en svältkatastrof. Som vanligt lovar regeringarna, men levererar inte.
USA:s nye president Donald Trump hade knappt hunnit sväras in innan han slog till med flyktingstopp, inreseförbud och nedskärningar i biståndet. Dessa reaktionära dråpslag följdes sedan av att Trump, mitt under den nu pågående hungerkatastrofen, deklarerade att han och Vita huset vill skära ännu mer i landets bistånd för att kunna spendera mer på världens redan överlägset största krigsmaskin.
USA står idag för drygt en tredjdel av världens militära utgifter.
Om bara 9-13 procent av världens militärutgifter istället användes till fattigdomsbekämpning skulle skulle den extrema fattigdomen och hungern kunna avskaffas.

Ikris- och krigsdrabbade Jemen hotar en mänsklig katastrof som inte kan kläs i ord. Med bland annat vapen från Sverige bedriver Saudiarabien och Förenade Arabemiraten krig mot Jemen. Det saudiledda svältkriget har slagit ut landets största hamn och stoppat allt flyg till Jemen. Inga matleveranser når de miljoner hungrande.
Nitton miljoner människor av landets dryga 27 miljoner invånare är i desperat behov av humanitär hjälp. ”Det råder akut brist på mat och rent vatten. Över 17 miljoner människor i landet behöver hjälp med mat för att överleva – och det är bråttom”, larmar Svenska Röda Korset.
Vad svarar Trump? “Signalerna från Trumpadministrationen är att man vill trappa upp USA:s deltagande i kriget mot Jemen. Enligt Pentagon är Jemen av vitalt intresse för USA”, skrev tidningen The Nation den 3 april.
Mördande missiler och bomber istället för mat. Sådan är kapitalismen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!