Byggnads strejk gav seger

2007-04-25 17:19:31
Byggnads avtal efter sex dagar av vad förfasade byggarbetsgivare kallat en ”maktstrejk” är en liten men klar facklig seger, om man blundar för de allt för lågt ställda utgångskraven.

I nyckelfrågan om förhandlingsrätten på anläggningsavtalet och r- och s-avtalen (för reparations- respektive specialarbeten) fick Byggnads igenom kravet på exakt samma partsförhållanden som hittills bara gällt för byggavtalet.

”En jätteseger”

– Hittills har vi på avdelningen bara fått förhandla om våra killar och tjejer begärt hjälp. Det här är en jätteseger och vi har fått jätteglada tillrop från de som strejkat, säger Byggettans ordförande Johan Lindholm till Offensiv efter en hel natts förhandlingar.
Enligt Johan Lindholm säger också avtalet att prestationslön (ackord) nu ska vara huvudlöneform på alla jobb över 12 000 timmar. Något som kraftigt kan öka andelen ackordsjobb från i dag 30 procent till uppemot hälften.
– Det har varit ett huvudmål för oss, då det är bästa sättet att påverka sin lön.

Strejken tog skruv

Att strejken tagit skruv medges av Byggindustriernas vd, Bo Antoni.
– Vi har fått kompromissa väldigt mycket, men så är det ju under en pågående konflikt. Å andra sidan har vi fått en stor framgång genom att granskningsarvodena utmönstras, säger denne.
Byggnads valde att inte ta strid för en ny version av de så kallade granskningsarvodena efter bakslaget i Europadomstolen, men har i stället fått igenom en kompensation för detta som ger medlemmarna mer pengar i plånboken.
Så här ser lösningen ut:
  • Byggnads betalar själva lönegranskningen genom att höja medlemsavgiften 155 kronor per månad.
  • Som kompensation får byggnadsarbetarna ett lönetillägg på anläggningsområdet på 3:30 per timme – cirka 600 kronor per månad. På byggområdet blir tillägget 375 kronor per månad utan skatteavdrag.
Lönepåslaget för treårsperioden 2007-2009 blir i enlighet med industriavtalets låga norm endast 557, respektive 557 och 592 kronor, då Byggnads har få låginkomsttagare och kvinnor. Grundlönerna ökar i tre steg från 112 till 128 kronor i timmen.
Resultatet förbättas tack vare kompensationen för granskningsavgiften. Avtalet innehåller också en lösning på frågan om avtalspensioner, samt en arbetstidsförkortning med en dag per år 2008 och 2009.
Att kamp lönar sig är ett viktigt exempel till exempel för Hotell och Restaurang som uppvaktat Byggnads strejkvakter med fikakorgar. Att besöka Byggnads strejkvakter vid ett bygge i Kista var också en givande upplevelse för 24 arbetsplatsombud från Kommunals sektion 28 i Stockholm.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!