Byggnadsprotest mot lönedumpning

2012-12-13 11:46:36
Omkring 80 personer samlades i vinterkylan till dagens manifestation utlyst av Byggnads mot social dumpning och sämre villkor för utländska arbetare.

Manifestationen ägde rum på Järntorget i Göteborg, och riktade sig mot att arbetare från andra länder utnyttjas av de stora byggbolagen, där usla löner, hot och diskriminering hör till vardagen.
I de flesta fall följs inte avtalen som underleverantörerna sluter med byggbolagen. Till exempel tjänar många omkring 18 kronor i timmen, fastän avtalen säger 150 kronor i timmen.
Flera exempel gavs i talen, som att många har miserabla och trånga boenden, fått sparken när de varit sjuka, de har korta och osäkra anställningskontakt, listan kan göras lång.
Detta är ett direkt resultat av den högerpolitik som under en lång tid har förts i Sverige, där man ställer arbetare mot arbetare och utnyttjar utländska arbetare och flyktingar som billig arbetskraft för att dumpa ner löner och villkor för alla arbetare.

Förste talare ut var skådespelaren och författaren Roland Jansson:
– Utländska arbetare får arbeta under betydligt sämre villkor än svenska arbetare. Ockrarnas girighet driver byggbranschen idag. Vi kräver samma kollektivavtal åt alla arbetare, och det krävs ett ramaskri mot politikerna för att få till en förändring.

Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande, talade därnäst:
– Finns det något viktigare än lika lön för lika arbete? Den här sociala dumpningen har pågått år efter år och nu måste det vara nog. Man ställer arbetare mot arbetare och tyvärr är utnyttjandet av arbetskraft inget nytt. De svenska kollektivavtalen vi har ska vara ett skydd mot rasism och främlingsfientlighet, och att hindra utländska arbetarna från att ingå i dessa är i min mening rasism.

Rättvisepartiet Socialisterna
stödjer Byggnads initiativ. Men för att verkligen ställa till det ”ramaskri mot politikerna” som behövs,  krävs massiva tvärfackliga mobiliseringar.
Hela LO borde ställa upp bakom kraven och söka stöd från allmänheten.
Byggnads har nu hållit manifestationer i Malmö och Göteborg och fler kommer att hållas, bland annat i Stockholm till våren.
Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!